DOCUMENT Medicii români cer Guvernului înăsprirea legii antifumat printr-o scrisoare deschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, legea antifumat în spaţii publice se află pe masa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, dar dezbaterile au fost amânate de mai multe ori FOTO: Shutterstock
În prezent, legea antifumat în spaţii publice se află pe masa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, dar dezbaterile au fost amânate de mai multe ori FOTO: Shutterstock

21 de ONG-uri şi de asociaţii ale medicilor din România au trimis Guvernului o scrisoare deschisă în care solicită respectarea Directivei Uniunii Europene privind Produsele din Tutun şi legi mai stricte antifumat.

„Europa plăteşte un preţ prea mare pentru acţiunile sale lente privind produsele din tutun, atât în costurile economice cât şi umane, prin efectele nocive pentru sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor săi. Costul anual estimat, legat de consumul de tutun, pentru economia europeană, este de mai mult de o jumătate de trilion de euro, sau aproximativ 4,6% din PIB-ul Uniunii Europene. 700.000 de cetăţenii ai Uniunii Europene mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun şi aproape 13 milioane de persoane din cele 27 de ţări UE suferă de boli legate de fumat, cu efecte devastatoare asupra economiilor, societăţilor şi sistemelor de asistenţă medicală“, se arată în scrisoarea deschisă trimisă, la sfârşitul lunii martie, de mai multe asociaţii medicale şi de ONG-uri din România către Guvernul României.

Acestea sunt datele concrete prezentate de medici, date care arată că este imperios necesară crearea unei legi clare şi riguroase antifumat în România, respectând recomandările Uniunii Europene.

Renunţarea la fumat, extrem de lentă

În România, la fel ca în multe ţări din Uniunea Europeană, proporţia celor care renunţă la fumat este prea mică. „Cercetările recente au raportat o scădere a ratei fumatului de doar un punct procentual pe parcursul a trei ani, pentru rata actuală de 28%. Prin comparaţie, ratele de fumat din Australia şi din Canada, lideri la nivel mondial în controlul tutunului, au scăzut în mod constant datorită politicilor puternice de control al tutunului şi sunt, în prezent, la aproximativ 17%“, potrivit scrisorii deschise a medicilor români.

Ce solicită specialiştii

Specialiştii români doresc realizarea unei legi antifumat în România care să fie în conformitate cu propunerea de Directivă, aflată în acest moment în dezbaterea Guvernelor UE:

  • Introducerea unor avertismente grafice obligatorii, care să acopere 75% din faţa şi spatele unui pachet de ţigări;
  • Interzicerea utilizării aromelor caracteristice, precum mentolul sau aromele de fructe;
  • Interzicerea utilizării elementelor care pot induce în eroare, inclusiv ţigările slim şi superslim;
  • Introducerea unor elemente de securitate pe pachetele de tutun, care vor contribui la lupta împotriva comerţului ilicit.


Scrisoarea este semnată de reprezentanţii celor mai mari asociaţii profesionale de medici, din mai multe domenii, de la pneumologie, la oncologie şi neurologie.

Ce prevede legea antifumat din România în prezent

Astăzi, singura lege care reglementează în România prevenirea şi combaterea efectelor fumatuli este Legea nr. 349/2002. „Funcţionăm după o lege veche – o copie a unei legi spaniole depăşite şi corectate deja în Spania, care nu protejează corespunzător fumătorul pasiv. Ştim că se doreşte şi s-au reluat discuţiile pe tema corecţiei acestei legi. Dorim să o vedem cu o protecţie reală a tuturor spaţiilor unde sunt fumători pasivi. Legat de modul ei de control, cred că verificarea aplicării sale se face încă punctual şi nu constant. Doar o lege puternică permite şi controale riguroase“, subliniază prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, unul dintre semnatarii scrisorii deschise.

De asemenea, în dezbaterea Parlamentului se află şi o iniţiativă de modificare a acestei legi, ce reglementează fumatul în spaţii publice, depusă în 2011. Votată de Senat, această lege de modificare se află în acest moment pe masa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor (cameră decizională), parlamentarii membri ai comisiei amânând dezbaterea în mai multe rânduri.

Scrisoare Deschisa Guvern

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite