Săpunul antibacterian a fost interzis în Statele Unite, pentru că „face mai mult rău decât bine“

0
0
O soluţie de igienizare a mâinilor trebuie să conţină cel puţin 60% alcool pentru a fi eficientă  FOTO 123RF
O soluţie de igienizare a mâinilor trebuie să conţină cel puţin 60% alcool pentru a fi eficientă  FOTO 123RF

Săpunul antibacterian a fost interzis pe piaţa din Statele Unite, după ce nu s-a putut demonstra că produsele de acest tip sunt mai bune decât săpunul obişnuit şi s-a constatat că „fac mai mult rău decât bine“, a decis vineri The Food and Drug Administration (FDA).

Doctorul Janet Woodcock, director al centrului de evaluare şi cercetare din cadrul FDA, a afirmat că săpunurile antimicrobiene nu aduc niciun beneficiu sănătăţii.

”Consumatorii se pot gândi că produsele de curăţare de acest tip sunt mai eficiente în prevenirea răspândirii germenilor, dar nu avem nicio dovadă ştiinţifică a faptului că ele sunt mai bune decât apa şi săpunul obişnuit”, se arată într-o declaraţie transmisă presei. ”Dimpotrivă, anumite date sugerează faptul că ingredientele antibacteriene pot face mai mult rău decât bine pe termen lung”, a adăugat ea.

Noua lege se aplică oricărui săpun sau produs antiseptic care conţine unul sau mai multe componente chimice dintr-o serie de 19, între care se află triclocarbon, găsit deseori în săpunul solid, şi triclosan, conţinut de săpunul lichid.

Regula nu afectează, deocamdată, soluţiile pe bază de alcool pentru curăţarea mâinilor şi nici şerveţelele, pe care FDA le investighează, precum nici alte produse destinate utilizării în mediu clinic.

FDA le-a dat termen de un an producătorilor pentru a-şi modifica produsele ori pentru a le scoate de la vânzare.

Spălatul pe mâini cu apă şi săpun normal rămâne unul dintre cei mai importanţi paşi pe care oamenii trebuie să-i facă pentru a preveni îmbolnăvirile şi transmiterea de microbi“, au mai transmis reprezentanţii FDA.

Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor transmite celor care vor să folosească o soluţie de igienizare a mâinilor că aceasta trebuie să conţină cel puţin 60% alcool pentru a fi eficientă.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite