Salmonela ajunge în organism din alimente contaminate. Ce simptome are infecţia cu această bacterie foarte răspândită, mai ales vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salmoneloza este o boală provocată de bacteria salmonela
Salmoneloza este o boală provocată de bacteria salmonela

Salmoneloza este o boală care apare după consumul alimentelor infectate cu bacteria salmonela. Copiii mici, bătrânii şi persoanele cu sistem imunitar slăbit riscă complicaţii grave precum meningita sau septicemia.

Salmonela este o bacterie răspândită mai ales vara şi cu care intrăm în contact prin intermediul unor alimente contaminate. Acestea pot fi carne, ouă, roşii, arahide. Bacteria trăieşte în tractul intestinal al oamenilor şi animalelor, iar infecţiile date de ea pot fi uşoare, dar şi severe ducând la deces, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

În fapt, orice aliment crud de origine animală poate fi o sursă de salmonela. Carnea, păsările de curte, laptele şi produsele lactate, ouăle, fructele de mare, dar şi unele fructe şi vegetale. Oamenii ar trebui să evite, mai ales vara, consumul de alimente negătite, inclusiv a acelora preparate în casă cu ouă proaspete precum maioneza, aluaturile sau îngheţata.

Gătitul poate distruge bacteria

Prepararea corespunzătoare a alimentelor înainte de a fi consumate poate elimina bacteria. Deşi întotdeauna este bine să spălăm fructele şi legumele înainte de a le mânca, e posibil ca această măsură să nu îndepărteze bacteria astfel că, atunci când avem îndoieli, e mai bine să aruncăm orice produs suspect. Mai mult decât atât, atunci când autorităţile avertizează populaţia să nu consume hrana potenţial contaminată în timpul unui focar, e bine să ne conformăm şi să aruncăm mâncarea respectivă, preparată sau nu.

Reguli care ne feresc de contaminare

Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente – FDA – recomandă următoarele măsuri menite să ne ferească de infecţia cu salmonela: spălarea mâinilor cu săpun şi apă caldă înainte de manipularea alimentelor; spălarea fructelor şi a legumelor sub jet puternic de apă şi nu în vase sau chiuvete; utilizarea unui tocător curat şi a ustensilelor de bucătărie necontaminate; evitarea contactului între alimentele crude şi cu suprafeţele pe care le-au atins.

Imagine indisponibilă

Animalele de companie pot purta bacteria în intestinele lor, astfel încât fecalele lor sunt o potenţială sursă de infecţie. Ţestoasele, şerpii şi alte reptile, dar şi puii de găină şi cei de raţă sunt mai predispuşi să transporte salmonela, de aceea este esenţial să ne spălăm pe mâini cu apă caldă şi săpun ori de câte ori am intrat în contact cu astfel de animale.

Simptomele de salmoneloză includ crampele abdominale, diareea şi febra, simptome care apar la 12 - 72 de ore de la masă. Majoritatea oamenilor se recuperează în 4-7 zile, fără niciun tratament decât administrarea de lichide. Persoanele cu diaree severă pot avea nevoie de administrarea de fluide intravenos.

Antibioticele nu sunt întotdeauna necesare, ci doar atunci când bacteria s-a răspândit dincolo de intestine. Cazurile severe cu potenţial letal apar mai ales la copiii mici, la vârstnici şi la persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite