Prof.dr. Emilian Popovici: „Nu cunoaștem sursa naturală principală a variolei maimuței“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat că izvorul natural de infecție în cazul variolei maimuței nu a fost depistat. Ceea ce se știe până acum este că mamiferele mici și maimuțele sunt gazde accidentale ale virusului.

Variola maimuței a fost depistată la specia umană în 2022 Foto: Shutterstock
Variola maimuței a fost depistată la specia umană în 2022 Foto: Shutterstock

Într-o discuție despre diagnosticul și tratamentul variolei maimuței, organizată de Academia de Științe Medicale, profesorul Popovici a subliniat că până în prezent nu se știe exact de unde a pornit variola maimuței, denumită de OMS Mpox, boală care, în 2022 s-a răspîndit la specia umană.

"Nu cunoaştem sursa de infecţie, izvorul de infecţie animal principal în cazul Mpox. Ştim doar că mamiferele mici şi primatele nonumanoide pot adăposti virusul, deci sunt gazde accidentale. În schimb, aşa cum s-a văzut în 2022, boala s-a răspândit la specia umană. Deci, avem de-a face cu o zoonoză inversată pentru că la ora actuală îmbolnăvirea animalului de la om este mai probabilă decât îmbolnăvirea omului de la animal. Sursa de infecţia naturală principală în cazul Mpox este necunoscută. La fel se întâmplă şi în cazul Ebola şi în alte situaţii. Este posibil ca infecţia să se transmită şi de la om la animal, aşa cum se transmite de la animal la om", a spus universitarul, citat de Agerpres.

Popovici a mai spus că, în cazul transmiterea de la animal la om s-a produs cel mai probabil prin contactul direct cu erupțiile la nivelul pielii, crustelor, leziunilor sau lichidelor corporale, inclusiv saliva. "Este discutabilă încă la ora actuală transmiterea prin secreţii respiratorii", a menţionat Popovici.

Acesta a adăugat că, trebuie păstrat nivelul de alertă, indiferent dacă numărul de cazuri crește sau nu. "Cu cât căile de transmitere sunt mai numeroase, cu cât sursele de infecţie sunt mai numeroase, cu atât posibilitatea unei boli de a se răspândi este mai mare. Eu am convingerea că asimptomaticii transmit şi nu numai eu. Riscul este moderat pentru MSM (man sex with man) şi este un risc scăzut cel puţin pentru Europa la ora actuală pentru restul populaţiei", a argumentat vicepreşedintele SRE.

La rândul ei, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" din București, Simin Aysel Florescu, a precizat că perioada de incubaţie la variola maimuţei este de cuprinsă între 3 şi 17 zile, iar evoluţia, între două şi patru săptămâni.

Complicațiile pe care le poate provoca variola maimuței sunt suprainfecțiile, miocardita, encefalita, cheratita și pneumonia. Potrivit ultimelor date, până la 15 decembrie, erau înregistrate 82.796 de cazuri în 110 ţări şi 65 decese.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite