Primul transplant din lume de ţesut pulmonar de la donatori vii, realizat în Japonia la o persoană cu leziuni cauzate de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Medicii din Japonia au anunţat că au realizat primul transplant din lume de ţesut pulmonar de la donatori vii, la o persoană cu leziuni pulmonare COVID-19. Femeia operată îşi revine după intervenţia de 11 ore. Ea a prin părţi din plămânii soţului şi fiului ei, care, de asemenea, sunt în stare stabilă.

„Am demonstrat că avem acum o opţiune de transplant pulmonar (de la donatori vii)”, a declarat dr. Hiroshi Date, chirurg toracic la spitalul care a condus operaţia. „Cred că acesta este un tratament care dă speranţă pacienţilor” cu leziuni pulmonare severe cauzate de COVID-19.

Reprezentanţii Spitalului Universitar din Kyoto au declarat că s-au efectuat zeci de transplanturi de părţi de plămâni prelevate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, la pacienţi cu leziuni pulmonare legate de COVID-19 în Statele Unite, Europa şi China, potrivit Mediafax.

La finalul anului trecut, femeia s-a infectat cu SARS-CoV-2 şi a dezvoltat dificultăţi de respiraţie care s-au înrăutăţit rapid. A fost conectată la un aparat care funcţionează ca plămân artificial, timp de 3 luni, din cauza problemelor grave.

Plămânii femeii nu mai erau funcţionali sau tratabili, nici după vindecarea de virus. Singura soluţie pentru ca femeia să rămână în viaţă, era un transplant pulmonar.

Soţul şi fiul ei s-au oferit voluntari să doneze părţi din plămâni, iar operaţia a fost efectuată la Spitalul Universitar din Kyoto de către o echipă de 30 de membri, condusă de dr. Hiroshi Date. Soţul ei a donat o parte din plămânul stâng, iar fiul a dat o parte din plămânul drept.

Femeia se aşteaptă să poată părăsi spitalul în aproximativ două luni şi să revină la viaţa normală în aproximativ trei luni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite