Povestea impresionantă a două surori. A făcut un sacrificiu imens pentru a-și salva sora grav bolnavă: „Altfel, urma să moară”

0
Publicat:

O femeie în vârstă de 46 de ani a făcut un sacrificiu uriaș, prin care a reușit să își salveze sora mai mică, în vârstă de 42 de ani. Aceasta era grav bolnavă iar medicii nu îi mai dădeau prea multe șanse.

Medici chirurgi SURSĂ FOTO Shutterstock
Medici chirurgi SURSĂ FOTO Shutterstock

În momentul în care a aflat că sora ei mai are doar câteva luni de trăit, nu a stat prea mult pe gânduri și s-a oferit să îi ofere un ajutor nesperat.

Sacrificiu uriaș făcut de o femeie pentru a-și salva sora grav bolnavă

O femeie în vârstă de 42 de ani a fost diagnosticată cu o boală hepatică extrem de gravă, iar medicii i-au comunicat că mai are doar câteva luni de trăit. Singura soluție pe care o avea era un transplant hepatic.

În lipsa unui donator cadaveric compatibil, sora ei, în vârstă de 46 de ani, a decis să îi ofere un ajutor nesperat. Astfel, aceasta a ales să doneze o parte din ficatul ei sănătos pentru ca sora ei să poată duce din nou o viață normală.

Intervenția, extrem de complicată, a fost realizată la Iași, la Spitalul „Sf. Spiridon”.

A fost prima operație complexă de transplant hepatic, plecând de la un donator în viață. A fost vorba de două surori, de vârste diferite. Una dintre ele a fost donatoare și a acceptat să i se preleve cam jumătate din ficatul ei sănătos, pentru a fi transplantat surorii ei mai mici care suferea de o boală hepatică gravă, avansată, din cauza căreia ar fi putut să moară în următoarele câteva luni. Este prima operație de acest tip în cadrul programului nostru de transplant de la Iași. Până acum, toate procedurile au plecat de la donatori cadaverici. Este o procedură mai rară. Pentru a se ajunge la situația ca un om să doneze o parte dintr-un organ vital este destul de dificil, nu este ca în cazul rinichiului. Intervenția a decurs foarte bine, nu a fost o operație făcută în urgență, a fost totul programat. Este o intervenție realizată de două echipe, împreună cu colegii de la Institutul Fundeni. Împreună am reușit această intervenție. Cele două surori, de 42 de ani și de 46 de ani, se simt bine în acest moment”, a declarat prof. univ. dr. Lupașcu Cristian Dumitru.

Intervenția, pregătită atent timp de 10 zile

Conform cadrelor medicale, o astfel de intervenție trebuie pregătită cu mare atenție.

Este a cincea intervenție din acest an, primele patru fiind de la donator în moarte cerebrală. Este primul caz de transplant hepatic de la donator în viață. Este vorba despre două surori care sunt în postoperator, au o stare generală bună. Spre deosebire de transplantul de la donator în moarte cerebrală, aici am avut 10 zile de pregătire preoperatorie. Ambele paciente au fost evaluate foarte atent”, a declarat dr. Raluca Neagu, coordonator al Centrului Regional de Transplant.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite