Miracol în Săptămâna Mare. Doi români salvați datorită unui transplant venit din Bulgaria. Organele, transportate cu un avion SMURD

0
Publicat:

Medicii din Bulgaria nu au găsit pacienţi compatibili în ţara lor. Printr-un protocol internaţional de transplant european, au căutat bolnavi compatibili la noi în țară. Mai mulți medici români au plecat la Sofia cu un avion SMURD, iar transportul a fost făcut în timp record.

image

Vieţile a doi români au fost salvate în pragul sărbătorilor pascale. Un bărbat de 39 de ani din Brăila şi o femeie de 37 de ani din Buzău sunt pacienţii care au primit un rinichi şi o nouă şansă la viaţă. Salvarea a venit tocmai de la un donator din Sofia. Transplanturile s-au făcut la Iaşi. 

Donatorul este un bărbat, în vârsta de 59 de ani, aflat în moarte cerebrală. Medicii din Bulgaria nu au găsit pacienţi compatibili în ţara lor. Astfel, printr un protocol internaţional de transplant european s-au căutat în România bolnavi compatibili cu donatorul străin.

Un avion SMURD Bombardier Learjet 75 a transportat o echipă medicală pentru transplant și organele prelevate, din Bulgaria în România. În mai puțin de o oră, echipajul avionului a transportat echipa medicală și doi rinichi prelevați pentru transplant, din Sofia la Iași.

În ţara noastră, Agenţia Naţională de Transplanturi este cea care coordonează activităţile care duc la salvarea unor vieţi prin realizarea transplanturilor de organe.

Practic, în cazul în care se găsește un donator străin compatibil cu un bolnav român, Agenția Națională de Transplant sesizează Departamentul pentru Situații de Urgență, care prin Inspectoratul General de Aviație se ocupă de trimiterea avioanelor și elicopterelor SMURD în alte țări în misiuni de salvare. Față de anul trecut, numărul donatorilor de organe s-a dublat în primul trimestru al acestui an. 

Cei doi pacienți care au beneficiat de aceste transplanturi sunt un bărbat de 39 de ani din Brăila, care face dializă din 2017, și o femeie de 37 de ani din Buzău, care este în programul de dializă cronică din 2023.

Sunt într-o stare bună, imediat post-operator. Este prea devreme să spunem cum vor evolua grefele în acest moment, dar conform premiselor, ar trebui să fie o evoluţie foarte bună pentru că întregul proces de recoltare şi de implant a decurs fără nicio problemă”, explică dr. Adelina Miron, medic primar. 

Nu este pentru prima dată când are loc un astfel de transplant cu donator străin. În 2021 a avut loc primul transplant de plămâni, care a fost realizat în Italia, în baza unui acord încheiat de ţara noastră cu autorităţile din peninsulă. Au fost și situaţii în care românii au salvat vieți peste hotare. În 2020, inima şi plămânii unei femei care a murit în urma unui accident rutier la Constanța au ajuns la bolnavi străini.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite