Pierderea masei musculare poate fi prevenită

0
0

Funcţiile organismului se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă. Pe lângă vedere sau memorie, şi masa musculară se slăbeşte. Este bine să ştii care sunt factorii care accelerează acest proces şi cum poate fi încetinit.

Sarcopenia defineşte pierderea de masă musculară asociată înaintării în vârstă. Împlică  atât scăderea forţei muscular, cât şi a functionalităţii optime a musculaturii. Acest fenomen apare după 40 de ani şi se accelerează după vârsta de 75 de ani. Deşi sarcopenia este mult mai evidentă la persoanele sedentare, pierderea de masă musculară apare şi la cei care rămân activi până la vârste înaintate, fiind influenţată şi de alţi factori, în afara exerciţiului fizic.

Info

După vârsta de 30 de ani, la persoanele care fac puţin efort fizic, consistenţa masei musculare scade cu 3-5% la fiecare 10 ani.

Lipsa proteinelor, un factor declanşator

Printre factorii care influenţează instalarea sarcopeniei se numără scăderea numărului de celule nervoase ce transmit impulsurile pentru mişcare la nivelul muşchilorşi diminuarea nivelului unor hormoni precum testosteronul, hormonul de creştere sau factorul de creştere asemănător insulinei. De asemenea, incapacitatea organismului de a transforma proteinele în energie duce la micşorarea masei musculare.

Regimurile alimentare care presupun limitarea numărului de calorii consumate zilnic sau mesele sărace în alimente cu proteine pot influenţa negativ masa musculară.

Ce simptome are

Sarcopenia determină apariţia senzaţiei de slăbiciune musculară şi diminuarea capacităţii de efort fizic, ceea ce duce, în cele mai multe cazuri, la evitarea activităţilor solicitante. Din acest motiv, procesul de pierdere de masă musculară va fi mai accelerat, reducând şi mai mult pragul de efort.

Află pe clicksanatate.ro cum poate fi combătută pierderea masei musculare când îmbătrâneşti!

În ce situaţii consumul de fructe uscate dăunează

5 alimente care, reîncălzite, îţi fac rău

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri