Peste 70.000 de români suferă de Parkinson. Care sunt cele mai frecvente simptome

0
Publicat:

Peste 70.000 de români sunt afectați de boala Parkinson, conform specialiștilor. Identificarea simptomelor în etapele incipiente și diagnosticarea afecțiunii înainte ca manifestările să devină evidente sunt cruciale pentru un management eficient, conform experților în domeniu. 

70.000 de români suferă de Parkinson- Foto Arhivă
70.000 de români suferă de Parkinson- Foto Arhivă

"Aceste patru simptome, prescurtate T.R.A.P: tremor, rigiditate musculară, amplitudine redusă a mişcărilor, postură instabilă, sunt cele mai frecvente manifestări motorii ale bolii Parkinson. (...) Totuşi, având în vedere complexitatea simptomatologiei şi faptul că o parte din manifestările clinice întâlnite la persoanele cu Parkinson pot fi asociate şi cu alte boli, prezenţa simptomelor descrise nu înseamnă automat prezenţa bolii Parkinson. De aceea, este recomandat ca, în cazul în care sunt observate simptomele prezentate, să ne adresăm cât mai repede unui medic neurolog, care poate oferi o evaluare complexă în vederea stabilirii diagnosticului", a explicat Bogdan Ovidiu Popescu, medic neurolog, fost preşedinte al Societăţii de Neurologie din România şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, citat într-un comunicat remis presei cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, potrivit Agerpres.

Chiar dacă este o boală incurabilă, intervențiile medicale pentru controlul simptomelor contribuie la limitarea impactului asupra calității vieții pentru persoanele afectate de boala Parkinson.  

Diagnosticată de regulă după vârsta de 60-65 de ani, afecțiunea se întâlnește mai des în rândul bărbaților. Aceștia au un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta boala în comparație cu femeile, spun experții. Însă, în 10-20% din cazuri, boala poate apărea și înainte de vârsta de 50 de ani.  

În România există o reţea de centre medicale specializate în tratarea pacienţilor cu boala Parkinson, prezentă în Bucureşti şi judeţele: Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Suceava, Timiş. 

Parkinsonul este o tulburare neurologică progresivă cu unul dintre cele mai rapide ritmuri de creștere a numărului de persoane diagnosticate la nivel mondial în rândul afecțiunilor care afectează creierul. Este considerată a doua cea mai răspândită tulburare neurodegenerativă legată de vârstă, după boala Alzheimer.  

În fiecare an, pe 11 aprilie, este sărbătorită Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bolii Parkinson cu scopul de a atrage atenția asupra impactului major al acestei afecțiuni neurologice grave asupra persoanelor afectate, familiilor lor și celor apropiați, dar și asupra societății în ansamblu.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite