Ce trebuie să știi pentru a reduce riscul de a suferi de cancer de prostată

0
Publicat:

Conform urologului Jamin Brahmbhatt, cancerul de prostată continuă să fie o preocupare semnificativă. În acest sens, medicul a subliniat importanța depistării precoce, relatează CNN.

 Examinările regulate ale PSA sunt deosebit de importante. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Examinările regulate ale PSA sunt deosebit de importante. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Societatea Americană de Cancer estimează că vor exista aproape 300.000 de cazuri noi de cancer de prostată și în jur de 35.000 de decese în 2024. 

Un mijloc vital în demersul de a diagnostica și trata acest cancer comun este testul antigenului specific prostatic, sau PSA, un simplu test de sânge care oferă informații valoroase despre sănătatea prostatei. Cei care au antecedente familiale, factori de risc sau sunt de culoare, este posibil să înceapă investigațiile încă de la vârsta de 40 de ani. 

Ce este testarea antigenului specific prostatic? 

Testarea antigenului specific prostatic reprezintă un element esențial în depistarea precoce a cancerului de prostată. Atunci când este combinat cu alte teste de diagnosticare și evaluări clinice, acesta ajută la identificarea cancerului de prostată în stadii incipiente, când tratamentul chirurgical și prin radioterapie pentru cancerul de prostată are cele mai bune șanse de vindecare. 

 Examinările regulate ale PSA sunt deosebit de importante pentru persoanele cu risc ridicat, cum ar fi cele cu antecedente familiale de cancer de prostată sau de vârstă înaintată. Testul de sânge este, de asemenea, esențial pentru bărbați în timpul controalelor anuale la medicul de familie. 

Ce mai poate afecta nivelul PSA? 

Afecțiuni precum prostata mărită, activitatea sexuală recentă sau infecțiile prostatei pot contribui la niveluri ridicate ale PSA, ceea ce poate duce la o îngrijorare inutilă. Luând în considerare acești factori alături de rezultatele testelor PSA, cadrele medicale pot oferi recomandări și pot evita intervențiile inutile. 

Testarea antigenului specific prostatic a evoluat, de asemenea, dincolo de limitele sale tradiționale, odată cu progresele înregistrate în testele moleculare de urină și sânge și în tehnologia imagistică. 

 Testele de sânge și de urină pot identifica în prezent markerii genetici specifici asociați cu cancerul de prostată, oferind informații despre profilul de risc unic al fiecărui pacient. 

Combinate cu testele tradiționale PSA, aceste teste oferă o imagine și mai cuprinzătoare a sănătății prostatei și a riscului de cancer al pacientului. Aceste teste, în combinație cu testul PSA, pot contribui la identificarea celor care au nevoie de investigații suplimentare, cum ar fi o biopsie de prostată. 

Tehnologia RMN de prostată oferă o imagine clară a prostatei. Aceasta permite identificarea leziunilor suspecte din glanda prostatică care ar putea găzdui cancerul de prostată. Aceste „puncte fierbinți" sunt apoi țintite cu ajutorul tehnologiei de fuziune RMN, în care imaginile RMN sunt fuzionate cu imaginile cu ultrasunete în direct în timpul unei biopsii de prostată. Utilizarea acestui instrument de imagistică permite o detectare mai precisă a cancerului în timpul biopsiei de prostată. 

Laolaltă, aceste investigații suplimentare pot contribui la o mai bună detectare a cancerului de prostată, ceea ce va duce în cele din urmă la tratamente mai eficiente și mai personalizate. 

Cercetările și ghidurile recente ale Fundației pentru Cancerul de Prostată evidențiază o actualizare semnificativă a screeningului pentru cancerul de prostată la bărbații de culoare. Recunoscând riscul sporit al acestora, este recomandată testarea PSA între 40 și 45 de ani, mai devreme decât recomandările actuale oferite de alte organizații. Screeningurile regulate, de preferință anuale, ar trebui să fie efectuate în continuare cel puțin până la vârsta de 70 de ani. Aceste actualizări au ca scop abordarea disparităților în ceea ce privește rezultatele cancerului de prostată în rândul bărbaților de culoare, oferind recomandări esențiale de screening care salvează vieți. 

Reducerea vârstei recomandate pentru testarea PSA la bărbații de culoare ar putea reduce decesele cauzate de cancerul de prostată cu aproximativ 30%, fără a crește semnificativ ratele de supradiagnosticare, potrivit unor rezultate recente. 

În plus, bărbații de culoare prezintă un risc de aproape două ori mai mare de a fi diagnosticați și de a muri de cancer de prostată decât bărbații albi. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite