Un nou test ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Parkinson în stadii incipiente

0
Publicat:

În prezent, nu există un test de diagnostic definitiv pentru Parkinson, ceea ce duce la o rată ridicată de diagnosticare greșită, în special din cauza suprapunerii simptomelor cu afecțiuni precum demența cu corpi Lewy, atrofia multiplă a sistemului și insuficiența autonomă pură.

Cercetătorii speră să îmbunătăţească diagnosticarea timpurie a bolii Parkinson, foto arhivă
Cercetătorii speră să îmbunătăţească diagnosticarea timpurie a bolii Parkinson, foto arhivă

O biopsie cutanată simplă și minim invazivă ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Parkinson și a altor afecțiuni progresive ale sistemului nervos în stadii incipiente, spun oamenii de știință.

Testul propus de cercetători caută alfa-sinucleina fosforilată (P-SYN), o proteină anormală asociată cu anumite tulburări degenerative ale creierului. Rezultatele studiilor de până acum au indicat faptul că  93% dintre cei cu Parkinson au avut o biopsie cutanată pozitivă pentru P-SYN, în comparație cu eşantionul-martor.

Descoperirile, publicate în revista Jama, le dă cercetătorilor speranța utilizării biopsiilor pentru diagnosticarea timpurie a bolii Parkinson și pentru accelerarea dezvoltării de medicamente, informează The Independent.

Aproximativ 10 milioane de persoane suferă de Parkinson în întreaga lume, iar în Marea Britanie se crede că 153.000 de persoane trăiesc cu această afecțiune.

Boala este dificil de diagnosticat în stadii incipiente, deoarece nu există în prezent niciun test, iar simptomele, cum ar fi tremurăturile, probleme ușoare de memorie și de gândire și probleme de somn, variază de la o persoană la alta și pot fi adesea confundate cu alte boli.

Cercetările anterioare au arătat că această tehnică este capabilă să facă distincția între Parkinson și atrofia multiplă a sistemului, oferind speranța de a gestiona aceste boli „care par similare din punct de vedere clinic, dar au prognosticuri foarte diferite”.

Studiul a urmărit 428 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 99 de ani, cu un diagnostic clinic de Parkinson, demență cu corpi Lewy, atrofie multiplă a sistemului și insuficiență autonomă pură, de la fiecare dintre pacienţi recoltându-se trei biopsii cutanate de 3 mm, prin puncție de la gât, genunchi și gleznă. Cei cu demență cu corpi Lewy și atrofie multiplă a sistemului și insuficiență autonomă pură au fost testați în proporție de 96% și 98% și 100% pozitiv pentru proteina anormală, au declarat cercetătorii.

Autorul principal al studiului, Roy Freeman, director al Centrului pentru tulburări autonome și ale nervilor periferici de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din SUA și profesor de neurologie la Școala Medicală Harvard, a declarat că echipa a fost încântată de acuratețea acestui test de diagnosticare.

„Boala Parkinson și subgrupul său de boli neurodegenerative progresive prezintă o progresie treptată, dar alfa-sinucleina este prezentă în piele chiar și în cele mai timpurii stadii”, a spus Roy Freeman.

Cercetătorii consideră, însă, că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida rezultatele și pentru a caracteriza „rolul potențial al biopsiei cutanate de detectare a P-SYN în îngrijirea clinică”.

Comentând studiul, dr. Katherine Fletcher, lider de comunicare în domeniul cercetării la Parkinson's UK, a declarat: „Acest studiu este unul dintre multele care caută să găsească o modalitate simplă de a identifica și măsura cu precizie și mai obiectiv afecțiunile neurodegenerative precum Parkinson. (...) Cu toate acestea, testul trebuie încă perfecționat pentru a înțelege mai bine acuratețea și sensibilitatea sa pentru a detecta diferitele afecțiuni și în ce stadiu se află”.

„Cercetările privind aceste tipuri de teste sunt extrem de importante nu numai pentru a îmbunătăți diagnosticul, ci și pentru a ajuta la accelerarea căutării unor tratamente noi și mai bune care să transforme viața celor care trăiesc cu Parkinson”, a mai precizat dr. Katherine Fletcher.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite