Oxitocina, hormonul vinovat de magia Crăciunului. Senzorul sezonului crește empatia, iubirea, afecțiunea și altruismul

0
Publicat:

Apropierea sărbătorilor de iarnă activează în mulți dintre noi dorința de a dărui, însă mulți o fac pentru că așa cere eticheta socială, alții din obligație, iar alții doar ce le prisosește în casă.

A dărui este mai mult decât o stare, este un fel de a fi FOTO arhivă Adevărul
A dărui este mai mult decât o stare, este un fel de a fi FOTO arhivă Adevărul

Este esențial să dăruim, dar la fel de important este să știm de ce și cum facem acest lucru. În acest fel ne vom cunoaște mult mai bine, vom scăpa de prejudecățile cu care am trăit ani de zile și vom dărui cu adevărat din suflet.

„Îți place mai mult să dăruiești sau să primești? Ce simți când primești? Cât durează ce simți? Când primești, este o surpriză, este ceva dorit sau este ceva necesar? Când dăruiești, alegi cui să dăruiești, dai întâmplător cui îți cere sau unei asociații caritabile? Ce simți când dăruiești? Dai pentru că așa trebuie, pentru că e necesar, pentru că ai citit, pentru că e la modă, că așa se face?”, enumeră psihologul Stelian Chivu câteva dintre întrebările pe care trebuie să ni le punem.

Starea de flux către care tindem

Și nu sunt singurele. E cazul să ne întrebăm dacă ceea ce dăruim este din ceea ce nu ne mai trebuie prin casă sau ceea ce are nevoie celălalt. Din autoanaliza noastră nu trebuie să lipsească ceea ce dăruim: bani, obiecte, sfaturi și emoții. Astfel, conștientizăm către ce anume avem înclinație să dăruim.

Trebuie să vedem apoi și cum dăruim toate acestea. Suntem inspirați când o facem, ghidați de ceva sau cineva, inspirați sau obligați, calculați în ceea ce facem? De asemenea, empatizăm cu cei cărora le dăruim sau îi judecăm?

„Când dăruiești, poți deveni un izvor din punct de vedere spiritual, poți oferi daruri mentale și emoționale, cum se întâmplă când iubești pe cineva, și daruri fizice, cum aminteam anterior, precum bani și diverse lucruri. Putem spune că am înțeles ce înseamnă să dăruiești atunci când înțelegem noțiunea de izvor și devenim unul”, explică psihologul Stelian Chivu.

Oxitocina, hormonul iubirii

Specialistul spune că trebuie să devenim asemeni unui izvor, care nu îi judecă pe cei care îi iau apa și fac ce doresc cu ea. Acesta este cel mai înalt nivel de a dărui, pentru că dăruiești pentru ceilalți, dar o faci totodată și pentru tine.

„Creierul reacționează într-un anumit mod la dorința de a dărui și are la bază niște mecanisme biochimice care eliberează oxitocină, cunoscută și ca hormonul iubirii. Se activează lobul posterior al glandei pituitare în perioada Crăciunului. Din acest motiv, oxitocina este numită și hormonul sezonului și crește empatia, iubirea, căldura relațională și altruismul”, detaliază psihologul Stelian Chivu reacția pe care această stare o produce la nivel creierului.

Secretul dăruirii

Organismul secretă în egală măsură și dopamină și serotonină, hormoni care cresc încrederea în sine și contribuția pe care o avem la fericirea partenerului de viață și a celor dragi în general.

Stelian Chivu ne povestește cazul unei bătrâne care i-a fost pacientă și care, având foarte mulți nepoți, petrecea luni de zile analizând și documentându-se ce dar să le facă micuților de Crăciun. A învățat-o să empatizeze cu fiecare nepot și a constatat surprinsă că astfel a reușit să afle exact ceea ce își doreau copiii.

Modul de lucru din exemplul de mai sus poate fi extins la fiecare din noi, dacă dorim cu adevărat să aflăm ce înseamnă să dăruiești. „Dacă dorința de a produce bucurie altcuiva în această perioadă depășește manifestările egoului, apare magia Crăciunului”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite