OMS nu recomandă terapia cu plasmă convalescentă pentru tratarea pacienţilor COVID. 16 studii au demonstrat că acest tratament nu este benefic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recomandarea OMS se bazează pe 16 studii care au analizat peste 16.000 de pacienţi infectaţi cu COVID-19.
Recomandarea OMS se bazează pe 16 studii care au analizat peste 16.000 de pacienţi infectaţi cu COVID-19.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis luni o recomandare fermă împotriva administrării plasmei convalescente pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, citând studiile care arată că aceasta nu duce la îmbunătăţirea stării pacienţilor care au fost trataţi cu aceasta, relatează CNBC.

Terapia cu plasmă convalescentă, folosită pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 la debutul pandemiei, presupune folosirea plasmei sanguine de la pacienţii care s-au vindecat de boală pentru tratarea celor care încă se luptă cu ea, în speranţa că anticorpii dobândiţi vor ajuta la învingerea infecţiei.

Însă cercetătorii OMS au descoperit că „nu există niciun beneficiu clar în ceea ce priveşte rezultatele critice precum mortalitatea şi ventilarea mecanică pentru pacienţii cu forme severe, non-severe şi în stare critică din cauza bolii”. 

Grupul de cercetători de la OMS responsabil de elaborarea protocoalelor subliniază de asemenea că acest tratament consumă resurse semnificative în ceea ce priveşte timpul şi costurile, amintind şi de obstacolele de natură practică ce ţin de găsirea de donatori şi colectarea, depozitarea şi transportarea plasmei.

Recomandarea OMS se bazează pe 16 studii care au analizat peste 16.000 de pacienţi infectaţi cu COVID-19 cu diferite forme de severitate ale bolii, de la cazuri uşoare la unele în stare critică, potrivit hotnes.ro.

În luna februarie a acestui an Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a recomandat reducerea folosirii terapiei cu plasmă doar pentru pacienţii spitalizaţi cu forma incipientă a COVID-19 şi pentru cei cu afecţiuni ale sistemului imunitar care afectează capacitatea organismului de a produce anticorpi.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite