O nouă formă de gripă aviară a făcut primele două victime în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai virulentă formă de gripă aviară este infecţia cu tulpina H5N1 FOTO: Adevărul
Cea mai virulentă formă de gripă aviară este infecţia cu tulpina H5N1 FOTO: Adevărul

Doi bărbaţi din Shanghai au murit din cauza infecţiei o tulpină mai puţin cunoscută a virusului gripal aviar, au anunţat autorităţile chineze.

Modul în care cei doi bărbaţi au contractat virusul gripal aviar H7N9 nu este cunoscut încă, potrivit autorităţilor de la Shanghai.

Una dintre victime, un bărbat de 87 de ani, s-a îmbolnăvit pe data de 19 februarie şi a murit pe 27 februarie, iar cea de-a doua, un bărbat de 27 de ani, s-a îmbolnăvit pe 27 februarie şi a murit pe 4 martie.

Totuşi, până în prezent nu există dovezi ale transmiterii tulpinii virale de la om la om. Cu toate acestea, o a treia persoană, o femeie de 35 de ani din provincia Anhui, s-a îmbolnăvit pe 9 martie şi se află în stare critică. În toate cele trei cazuri, s-a confirmat infecţia cu virus gripal aviar H7N9 sâmbăta trecută, pe 30 martie.

Toate cele trei persoane au contractat infecţia în ultimele două luni, dar nu există niciun semn de infecţie la cei 88 de apropiaţi cu care acestea au intrat în contact.

Tulpina gripală H7N9 are o virulenţă redusă şi nu se transmite cu uşurinţă la om. Majoritatea copleşitoare a deceselor prin gripă aviară au avut drept cauză o tulpină mult mai virulentă a virusului aviar, şi anume H5N1, care a decimat păsările de pe teritoriul Asiei în 2003, potrivit Associated Press.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii monitorizează îndeaproape situaţia din China, dar „deocamdată, nu există nicio dovadă a transmiterii virusului de la om la om, aşa că riscul pentru sănătatea publică pare să fie minim“, potrivit purtătorului de cuvânt al OMS, Timothy O'Leary.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite