O boală care naşte prejudecăţi şi discriminare: psoriazisul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psoriazisul se manifestă la nivelul pielii, iar aspectul inestetic poate avea un impact psihologic mare
Psoriazisul se manifestă la nivelul pielii, iar aspectul inestetic poate avea un impact psihologic mare

Psoriazisul este o boală încă neînţeleasă pe deplin, iar oamenii care suferă de ea sunt, în multe cazuri, subiectul discriminării şi prejudecăţilor, motiv pentru care bolnavii ajung să se izoleze.

Aproximativ 125 de milioane de oameni suferă de psoriazis în întreaga lume, potrivit statisticilor, şi aproape jumătate din ei nu se tratează, iar alţii primesc un tratament depăşit. „Nu aveam atâtea opţiuni cu doar câţiva ani în urmă. Însă lucrurile s-au schimbat. Acum tratamentele sunt mai eficiente, mai sigure şi mai uşor de folosit“, spune Steven Feldman, doctor în dermatologie, de la Universitatea „Wake Forest“ din SUA.

Psoriazisul este o boală a pielii, deseori dureroasă, care provoacă mâncărimi şi produce pete inflamate la suprafaţa pielii. Petele, care nu sunt contagioase, sunt acoperite de o coajă albă formată din celule moarte. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri asupra cauzelor bolii, însă spun că psoriazisul implică o disfuncţie genetică care declanşează un răspuns autoimun nepotrivit, conducând la producerea mult prea rapidă de noi celule ale pielii, notează „Health“.

„Psoriazisul este o boală moştenită, dar erupţia ei implică gene multiple şi chiar factori de mediu“, continuă doctorul Feldman. Printre factorii declanşatori cei mai frecvenţi ai bolii se numără distrugeri ale ţesutului pielii (cum ar fi loviturile sau arsurile solare), anumite medicamente (inclusiv cele împotriva malariei) şi chiar şi infecţii cu streptococi, arată studiile.

Din cauză că psoriazisul se manifestă la nivelul pielii, aspectul inestetic poate avea un impact psihologic mare. Unii oameni, care suferă de forme mai uşoare ale bolii, pot acoperi petele sau chiar pot controla erupţiile, astfel încât să nu fie vizibile. Cei care suferă de o formă mai severă a bolii au parte, cel mai des, de reacţii ale semenilor bazate pe ignoranţă. În multe privinţe, această discriminare este cel mai greu lucru de îndurat pentru cei care suferă de psoriazis.

Pacienţii care suferă de această boală trebuie să găsească înţelegere din partea familiei şi a prietenilor şi, eventual, sprijin psihologic, dar şi un tratament eficient, pentru a o putea ţine sub control. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite