Noile substanțe interzise fac ravagii printre copii, care au devenit țintele traficanților. Explicațiile unui psiholog

0
Publicat:

Consumul de droguri a devenit o reală problemă, la nivel național, în ultimii ani. Astfel, pe piața din România și-au făcut apariția noi substanțe interzise, care fac ravagii printre tineri, iar debutul consumului apare la vârste tot mai fragede.

Droguri SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Droguri SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Chiar dacă, în continuare, canabisul este în topul preferințelor consumatorilor, noile substanțe psihoactive ocupă prima poziție în preferințele românilor.

Substanțele interzise care fac ravagii printre tineri

Noile substanțe psihoactive (NSP) fac ravagii printre tinerii României. Conform unui raport întocmit de Agenția Națională Antidrog, canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri la nivel național, dar a căzut pe poziția a doua în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanțe psihoactive.

Studiul arată că 10,7% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Totodată, se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive.

Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive la 13 ani.

Ce sunt noile substanțe psihoactive și cât sunt de dăunătoare

Noile substanțe psihoactive sunt produse chimice, realizate în laboratoare clandestine, care au efecte iremediabile asupra sănătății consumatorilor, mult mai grave decât drogurile tradiționale. 

,,Noile substanţe psihoactive sunt cea mai mare problemă legată de droguri în România. Sunt foarte ieftine, accesibile, au efecte psihoactive de zeci de ori mai mari decât drogurile naturale. Acestea sunt vândute sub anumite forme, de jeleuri, de acadele, tot felul de lucruri foarte seductiv colorate. Ele nu sunt de uz uman, sunt folosite, în mod normal, pentru zootehnie, îngrăşăminte, creşterea plantelor. Ele sunt otrăvuri, sunt sintetice, făcute în laboratoare clandestine şi sunt foarte periculoase”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.  

Efectele, extrem de grave

Conform cadrelor medicale, cei care consumă aceste substanțe nu știu ce introduc în organism. De multe ori, efectele sunt extrem de grave, sănătatea fizică a consumatorului poate fi afectată în mod iremediabil.

,,Nici concentraţia, nici substanţa respectivă nu este controlată, deoarece vorbim despre laboratoare clandestine. Majoritatea nu ştie ce consumă, iar efectele sunt cele mai dezastruase. Pot apărea manifestări halucinatorii, psihoze, paranoia, depresii, anxietate extremă, o mulţime de manifestări foarte periculoase. Să nu mai vorbim despre impactul pe care aceste substanţe îl au asupra sănătăţii fizice”, adaugă medicul ieşean.      

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite