Scade dramatic vârsta consumatorilor de droguri, avertizează un renumit medic toxicolog

0
Publicat:

Ne confruntăm cu o scădere dramatică a vârstei consumatorilor de droguri, atrage atenția Radu Țincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală.

Scade vârsta consumatorilor de droguri - Foto Shutterstock
Scade vârsta consumatorilor de droguri - Foto Shutterstock

Medicul Toxicolog Radu Țincu transmite că avem de a face cu un fenomen de creștre a consumului de substanțe supefiante și că a scăzut vârsta celor care consumă droguri. 

Cifrele publicate de Ministerul Afacerilor Interne arată că vârsta consumatorilor de droguri a scăzut la 10 ani.  

2023 a adus în prim-plan problematica drogurilor, însă, această aducere în prim-plan a fost cumva determinată de anumite cazuri de notorietate publică. Problema drogurilor exista de mult timp. Am tot sesizat de-a lungul timpului, în diverse apariţii publice, faptul că există un fenomen de creştere a consumului de substanţe stupefiante, iar acest fenomen s-a acutizat în ultimii patru, cinci ani. Dacă discutăm de acutizare, discutăm de o creştere a cantităţilor care au fost consumate în România, discutăm de o diversificare a substanţelor utilizate, discutăm de o scădere a vârstei de consum. Dacă în urmă cu 10-15 ani persoanele consumatoare erau tineri de peste 20 de ani, iată că astăzi putem să vorbim, conform raportului publicat de Agenţia Naţională Antidrog, de un consum care începe după vârsta de 12-13 ani, ceea ce ne arată gravitatea fenomenului”, a afirmat Radu Ţincu, în cadrul unei emisiuni la Medika Tv. 

 Totodată acesta a observat că tinerii preferă să foloseasă substanțe de sinteză, cunoscute sub numele de etnobotanice. 

O altă caracteristică a consumului de droguri o reprezintă faptul că tinerii preferă să folosească substanţe de sinteză, aşa numitele etnobotanice sau legale care creează confuzie. Denumirea aceasta de legale îi face să creadă că ele se pot comercializa la liber, iar denumirea de etnobotanice creează confuzie pentru că asocierea dintre etno şi botanic te duce cu gândul la o substanţă de origine naturală, ceea ce nu este. Majoritatea dintre ele, peste 99%, sunt substanţe de sinteză. Acest tip de particularitate a consumului ar trebui să ne alarmeze. După tragedia de la 2 Mai, iată că problematica drogurilor a ajuns pe masa CSAT, reprezintă o problemă de interes naţional, o problemă de siguranţă naţională, lucru care sper să declanşeze şi să deblocheze anumite resorturi la nivelul ministerelor astfel încât să putem să modificăm în primul rând legislaţia în domeniu, să o putem actualiza şi să putem implementa măsurile de politică sanitară care să poată gestiona situaţia”, a subliniat medicul toxicolog. 

Mai multe operațiuni ale Poliției Române au avut ca scop destructurarea unor rețele de traficanți care vizau infracțiuni săvârșite de adolescenți. Printre acestea se numără și Hidra, din septembrie, care a investigat infracțiuni de trafic de droguri săvârșite de adolescenți în București și în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, în timpul sezonului estival, dar și operațiunea Medusa, din martie, care a investigat traficul de droguri din unele unități de învățământ din București. 

Medicul Radu Țincu este de părere că nu se poate stopa consumul de droguri în nici o țară, dar că România ar trebui să ia mai multe măsuri pentru stăpâni fenomenul. 

Problematica drogurilor nu poate fi stopată. Nicio ţară din lume, cu toate eforturile pe care le-a depus, chiar şi China, unde ştim foarte clar că deţinerea de droguri se pedepseşte cu pedeapsa capitală, nu a reuşit să eradicheze acest fenomen. Noi trebuie cumva să temperăm fenomenul consumului şi pe de altă parte să îi ferim pe tineri să ajungă la spital. O ţară civilizată este acea ţară în care oamenii care consumă substanţe psihoactive nu ajung cu supradoze. Faptul că ei ajung cu supradoze arată o lipsă de educaţie medicală pentru că ajung să supradozeze aceste substanţe şi să necesite îngrijire medicală”, a adăugat Radu Ţincu. 

De altfel, în cadrul aceleiași emisiuni medicul a transmis că a propus mai multe soluții pentru temperarea consumului de droguri în rândul elevilor, însă nici una nu s-a materializat. Deși au tot fost discuții despre testarea antidrog a elevilor, acest lucru nu s-a pus în practică. 

Cu toate acestea, doctorul Radu Țincu spune că a scăzut numărul tinerilor care se prezintă cu supradoze, însă devine îngrijorător numărul celor care vin la spital pentru „consum cronic”.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite