Nenumăratele complicaţii ale obezităţii la copii

0
0
În următorii ani, e posibil ca numărul copiilor obezi din întreaga lume să ajungă la 70 de milioane.
În următorii ani, e posibil ca numărul copiilor obezi din întreaga lume să ajungă la 70 de milioane.

Obişnuinţele pe termen lung ale copilului au un cuvânt greu de spus când vine vorba de kilogramele în exces. Dieta hipercalorică, alimentele lipsite de nutrienţi, băuturile nesănătoase dar gustoase, preocupările sedentare cum sunt privitul la televizor sau statul îndelung la calculator, unele medicamente ca şi lipsa somnului sunt tot atâtea cauze care duc la acumularea kilogramelor.

Numărul copiilor obezi sau cu greutate peste limită a crescut, la nivel global, de la 32 de milioane, în 1990, la 41 de milioane în 2016, anunţă OMS, care avertizează că aceste cifre ameninţă să crească în câţiva ani până  la 70 de milioane. 
Obezitatea infantilă e asociată cu multiple probleme de sănătate, printre care bolile cardiovasculare, rezistenţa la insulină (ce poate duce, în timp, la diabet), disfuncţii ale aparatului muscular şi osos, osteoartrita, unele tipuri de cancer, dizabilităţi sociale şi psihosociale. 
La copii, tensiunea arterială şi riscul de hipertensiune sunt proporţionale cu gradul de adipozitate. 
Studiile au relevat fără urmă de îndoială că tensiunea crescută afectează organele interne. Deşi sindromul metabolic e adesea asociat cu vârsta adultă, acesta e din ce în ce mai frecvent identificat şi la copiii obezi. Hipertensiunea şi nivelul crescut al colesterolului sunt factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. În plus, ultimele studii clinice au evidenţiat că, la copiii obezi, tensiunea arterială e mai mare noaptea, decât ar fi normal. Acest lucru poate să ducă, în timp, la rigiditate arterială. 

Rezistenţa la insulină

Deşi, până nu demult, intoleranţa la glucoză şi rezistenţa la insulină erau considerate o problemă a vârstei adulte, acum sunt întâlnite frecvent şi la copiii şi adolescenţii obezi. Aceste disfuncţii duc la o creştere semnificativă a tensiunii arteriale şi la dezvoltarea diabetului de tip 2. Diabetul de tip 2 e indus de scăderea rezistenţei la insulină, ceea ce duce la o creştere a producţiei de insulină. Acest dezechilibru e cauza pentru o predispoziţie către mai multe tulburări metabolice, cum sunt ateroscleroza, obezitatea progresivă, acanthosis nigricans (acele pete maronii care se dezvoltă între faldurile pielii), negi, dislipidemie, ficat gras, sindrom ovarian polichistic. 

Descoperă ce alte complicaţii aduce obezitatea pe clickpentrufemei.ro. 

Cât timp îl laşi în faţa televizorului

Când copilul tău e luat peste picior...

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite