Moderna a anunţat că doza booster a vaccinului său anti-Covid protejează împotriva variantei Omicron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Moderna Inc (MRNA.O) a declarat luni că o doza booster a vaccinului său împotriva COVID-19 pare să protejeze împotriva variantei Omicron şi că versiunea actuală a vaccinului va continua să fie în „prima linie de apărare împotriva lui Omicron”.

Producătorul vaccinului a spus că decizia de a se concentra asupra vaccinului actual, mRNA-1273, a fost determinată în mare parte de cât de repede se răspândeşte varianta Omicron, recent descoperită, potrivit  Reuters.

Compania Moderna intenţionează să dezvolte un vaccin special pentru a proteja împotriva Omicron, şi speră să avanseze în studiile clinice la începutul anului viitor. 

„Ceea ce avem disponibil acum este mRNA-1273. Este extrem de eficient şi extrem de sigur. Cred că va proteja oamenii (...) în aceste luni de iarnă, când vom vedea cea mai severă presiune a Omicron”, a spus Dr. Paul Burton, medic şef al companiei Moderna.

Compania a spus că o doză de rapel de 50 de micrograme a crescut anticorpii neutralizanţi împotriva variantei Omicron de 37 de ori. 

O doză  de 100 de micrograme a aceluiaşi vaccin a crescut şi mai mult nivelurile de anticorpi - de peste 80 de ori, comparativ cu nivelurile înregistrate înainte de administrarea dozei booster.

Datele, care nu au fost încă revizuite, au analizat mostre sânge de la persoane care au primit vaccinul împotriva unui pseudovirus proiectat să semene cu varianta Omicron. 

Burton a spus că autorităţile de reglementare pot să evalueze dacă doresc nivelul sporit de protecţie pe care l-ar putea conferi o doză de 100 de micrograme. 

Compania a spus că doza de 100 de micrograme a fost în general sigură şi bine tolerată, deşi a existat o tendinţă privind apariţia unor reacţii adverse puţin mai frecvente. 

Moderna a testat, de asemenea, eficacitatea vaccinului în comparaţie cu prototipurile sale de amplificare care vizează mai multe variante anterioare de îngrijorare (VOC), iar rezultatele sunt similare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite