Mit spulberat: vaccinul ROR nu provoacă autism! Specialiștii îndeamnă la imunizarea copiilor

0
Publicat:

Ne aflăm în plină epidemie de rujeolă, iar numărul deceselor cauzate de această boală se ridică la șase. Ultima victimă: un tânăr din Mureș, în vârstă de 24 de ani, nevaccinat, care avea și alte probleme de sănătate. Medicii trag un mare semnal de alarmă: boala este foarte contagioasă, iar cu cât vârsta pacientului este mai mare, cu atât afecțiunea este mai agresivă.

Rata mică de vaccinare a dus la epidemia de rujeolă. Sursa foto: arhivă
Rata mică de vaccinare a dus la epidemia de rujeolă. Sursa foto: arhivă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că o persoană de 24 de ani, nevaccinată, a murit din cauza rujeolei.

„În ultimele săptămâni am fost confruntat, în cadrul acestei epidemii de rujeolă, cu mai multe cunoştinţe care au avut copii mari care s-au îmbolnăvit. Dacă noi ne vaccinăm copiii aşa cum trebuie, riscul de a face rujeolă e foarte mic. Dacă există însă un număr semnificativ de copii nevaccinaţi - la noi variază, pentru că la doza întâi avem în jur de 80% dintre copii vaccinaţi, la doza a doua 65%, înseamnă că sunt cohorte mari de copii nevaccinaţi – şi atunci, în loc să nu faci rujeolă, faci rujeolă, dar nu ştii la ce vârstă faci şi faci la o vârstă mai mare. Cu cât avansezi în vârstă, forma de rujeolă e mai gravă. Astăzi am avut, din păcate, un deces la o persoană de 24 de ani, nevaccinată şi cu altă problemă de sănătate care nu ar fi contraindicat, în mod normal, vaccinarea şi a murit”, a precizat ministrul.

Într-adevăr, cu cât creşte vârsta la care un pacient se îmbolnăveşte de rujeolă, cu atât cresc şi riscurile, spun toți specialiştii în domeniu „Dacă faci o boală a copilăriei când ești adult, o să faci o formă mai severă. Fie că vorbim de rujeolă, că vorbim de gripă, că vorbim despre copii sau adulți, dacă se adaugă și comorbiditățile atunci boala va fi mai severă”, a precizat pentru Adevărul dr. Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

De ce le este teamă părinților de vaccinul ROR

Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre pacienții cu rujeolă care se prezintă în această perioadă la camera de gardă a spitalului sunt copii. Medicul îndeamnă și el la vaccinare. Mulți părinți sunt însă reticenți. „Unul dintre motivele pentru care părinții refuză vaccinarea copiilor este teama nejustificată că aceștia ar putea prezenta ulterior simptome caracteristice tulburărilor din spectrul autist”, a precizat pentru „Adevărul” psihologul Adriana Bălșanu, director de terapie la „Help Autism”.

Însă această convingere nu are nici o susținere științifică. „Ideea că vaccinarea cu ROR ar cauza autism a pornit undeva prin anii 98, în urma apariției unui studiu. Însă, așa cum a apărut știrea, așa a apărut și infirmarea ei. La scurt timp s-a dovedit că acest studiu este unul fraudulos. Au fost aplicate și amenzi atunci pentru că s-a discreditat vaccinarea. Dar informațiile acestea nu au mai ajuns la urechile părinților. Sau, dacă au ajuns, nu au mai avut nici un efect. Printre motive se numără și faptul că unii părinți încearcă să se împace cumva cu situația căutând un vinovat, o cauză”. Specialistul a explicat că o informație cunoscută, indiferent care ar fi ea, este mai ușor de digerat decât necunoscutul. „Ce face omul cu această informație? O dă mai departe. O face cunoscută”. Și iată cum ceva fals devine, dintr-o dată, adevărul absolut.

De la 1 ianuarie 2023 până în 28 ianuarie 2024, în România au fost raportate 4.205 cazuri confirmate cu rujeolă, din care 6 decese. Potrivit INSP, al 5-lea deces a fost raportat la un băiețel de 8 luni, din județul Brașov, nevaccinat și care prezenta comorbidități. Copilul s-a îmbolnăvit de rujeolă în spital, acolo unde era internat. Al 6-lea deces a fost raportat la o persoană de sex masculin, de 24 de ani, din Mureș, nevaccinată antirujeolic, cu comorbidități.

Vaccinul antirujeolă este gratuit şi poate fi făcut de medicul de familie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite