Medicover: Mastopatia Fibrochistică

0
0
Mastoza este cauzata de un raspuns anormal al glandei mamare la stimulul estrogenic
Mastoza este cauzata de un raspuns anormal al glandei mamare la stimulul estrogenic

Mastopatia fibrochistica reprezinta o tulburare in dezvoltarea glandei mamare cu tendinta la inmultire celulara si secretie. Ea reprezinta o abatere discreta de la normal care este foarte frecventa (afecteaza intr-o masura mai mare sau mai mica 2/3 dintre femei).Este o afectiune cu evolutie indelungata, ce atinge ambii sani si isi accentueaza simptomele inaintea menstrei.

Mastoza este cauzata de un raspuns anormal al glandei mamare la stimulul estrogenic (foliculinic), fie din pricina ca exista un dezechilibru hormonal (in adolescenta, in preajma menopauzei, la femei cu anexite, boli tiroidiene sau suprarenaliene, post medicamentos-mai ales in cazul folosirii unora dintre pilulele anticonceptionale) fie datorita existentei mai multor receptori (constitutional, ereditar).

Diagnosticul poate fi sugerat de elemente clinice dar trebuie fundamentat ecografic si/sau prin punctie cu recoltatre de citologie ( examen microscopic).

Factorii agravanti sunt stresul, obezitatea, consumul regulat de alcool, climatul litoral cu expunere prelungita la soare, alimentatia de tip ,,fast food". Sarcina si lactatia o fac sa regreseze pentru o perioada mai lunga de timp.

Citeşte articolul integral pe medicover.ro

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri