Medicover: Când e anormală o sângerare uterină (P)

0
0
Ciclul menstrual nu este la fel la toate femeile
Ciclul menstrual nu este la fel la toate femeile

Sangerarea care apare intre menstruatii sau o sangerare excesiva la menstra este considerata anormala.

Odata ce femeia este la menopauza si nu mai are menstre, orice sangerare este considerata anormala. Daca trebuie sa schimbati absorbantul sau tamponul intravaginal la 1-2 ore sau menstra dureaza mai mult de 7 zile, atunci sangerarea menstruala poate fi anormala. In aceste situatii este necesar un consult medical si o ecografie abdominala sau transvaginala. Alte teste pe care le va recomanda medicul sunt in functie de durata si cantitatea sangerarii, varsta, simptomele si conditiile asociate.

DE UNDE STIU CA O SANGERARE PE CALE VAGINALA ESTE ANORMALA?

Uterul are la interior un strat subtire - mucoasa uterina sau endometrul. La femeile care au menstruatie, in fiecare luna, sub influenta hormonilor ovarieni (estrogeni, progesteron), endometrul se ingroasa pentru a se pregati pentru o sarcina. Daca femeia nu ramane gravida, stratul endometrial se elimina la menstruatie.

Dupa menopauza, endometrul nu mai sufera aceste modificari (nu se mai ingroasa si nu se mai elimina).

Ciclul menstrual nu este la fel la toate femeile. Durata normala a unui ciclu (perioada dintre doua menstruatii) este de 21-35 de zile, sangerarea dureaza 4-5 zile iar pierderea de sange de 30-40ml.

Sangerarea care apare intre menstruatii sau o sangerare excesiva la menstra este considerata anormala. Odata ce femeia este la menopauza si nu mai are menstre, orice sangerare este considerata anormala. Daca trebuie sa schimbati absorbantul sau tamponul intravaginal la 1-2 ore sau menstra dureaza mai mult de 7 zile, atunci sangerarea menstruala poate fi anormala.

CE CAUZEAZA SANGERARE UTERINA ANORMALA?

Multe femei au avut macar un episod de sangerare uterina anormala. Cu toate acestea, unele cauze se intalnesc mai frecvent la o anumite varste:

LA FETITE - sangerarea inainte de prima menstra este intotdeauna anormala. Ea poate fi cauzata si de traumatisme, corpi straini, iritatii ale zonei genitale, probleme urinare sau abuz sexual.

LA ADOLESCENTE - in primii ani dupa prima menstra, multe fete au sangerari neregulate pana cand ciclul hormonal si ovulatia se normalizeaza. Daca sangerarea este abundenta sau prelungita necesita tratament. Alte cauze pot fi - sarcina, afectiuni ale sangelui, anumite boli generale, infectii.

Femeile care folosesc contraceptive orale pot avea mici sangerari. Daca persista cateva luni sau sunt abundente necesita consult.

Citeste articolul complet.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri