Medic oncolog: „Numai prin programe de screening eficiente putem reduce incidența afecțiunilor maligne”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, dr. prof. Laura Rebegea, șefa secției Oncologie de la Spitalul Județean Galați, susține că singura metodă de scădere a numărului de cazuri nou diagnosticate de cancer este implementarea programelor naționale de screening.

Dr. Laura Rebegea, medic oncolog FOTO: Arhivă Personală
Dr. Laura Rebegea, medic oncolog FOTO: Arhivă Personală

 „Numai prin programe de screening eficiente putem reduce incidența afecțiunilor maligne. Screeningul poate salva vieți”,  afirmă dr. Rebegea, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală și doctor în științe medicale. 

„Adevărul“: La Galați a avut loc zilele trecute Congresul Naţional de Oncologie Ginecologică şi Urologică. Pe parcursul a trei zile, experți din domeniu au avut prezentări pe diverse teme, de la prevenția și diagnosticul precoce al cancerelor, până la tratamentul și urmărirea post-terapeutică. Ce ne puteți spune despre acest eveniment?

Dr. Laura Rebegea: Am organizat această conferință în virtutea preocupării permanente de fi la curent cu ultimele noutăţi din domeniu, dorinţei de împărtăşire a experiențelor, pentru că este important și necesar să diseminăm informațiile legate de progresele realizate în domeniul oncologiei medicale, al radioterapiei și al fizicii medicale, sperăm într-o manieră fără precedent. Suntem onoraţi că au acceptat invitaţia noastră personalități, experţi în domeniul oncologiei, radioterapiei, chirurgiei, imagisticii din centrele universitare cu tradiţie din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Tg. Mureş, Braşov, precum şi din centrele private.

Consider că nu doar rezidenţii şi tinerii specialişti, deopotrivă şi specialiştii implicaţi în diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea pacientului oncologic au de câştigat participând la aceste evenimente educaţionale. Beneficiarul principal este, însă, pacientul oncologic. Am discutat despre update-uri ale ghidurilor internaționale, despre noile terapii imune, despre tehnicile moderne ale terapiilor antineoplazice de care beneficiază pacientul oncologic.

Galațiul are de câțiva ani, în cadrul Spitalului Județean, un Centru de Radioterapie, două acceleratoare liniare performante. Cum vă ajută aceste investiții?

Dr. Laura Rebegea: Într-adevăr, pentru Radioterapia din Galați, ultimii cinci ani au reprezentat un real succes și o transformare fundamentală. Laboratorul Radioterapie a fost dotat cu aparatură de înalta performanță (două acceleratoare liniare, computer tomograf pentru întocmirea planului de tratament, aparatură dozimetrică și mijloace de fixare pentru pacient). Aceste realizări au fost posibile datorită includerii centrului de Radioterapie din Galați în Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar-Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), prin care am fost dotați cu aparatură de radioterapie, iar din punct de vedere administrativ, ne-am bucurat de sprijinul Consiliului Județean Galați.

Am trecut de la radioterapia bidimensională, efectuată cu o instalație a cărei sursă de radiație era o sursă radioactivă de CO-60, iar planul de tratament era calculat în proporție de 95% manual, la radioterapia tridimensională și în ultimele luni, la radioterapia volumetrică.

În prezent, planul de tratament este efectuat computerizat pe stații de lucru foarte puternice, măiestria medicului și a fizicianului medical, fiind acum de a controla aceste „puteri”. Putem acum, cu dotarea pe care o avem și determinarea întregului colectiv din Serviciul de Radioterapie, să facem lucruri frumoase pentru pacienții noștri.

radioterapie galati jpg

Avantajul major al tehnicilor 3D conformațională și IMRT/VMAT (radioterapie cu intensitate modulată/radioterapie în arc modulată volumetric) este acela că putem ști ce doză de radiații a primit volumul țintă tumoral și fiecare organ la risc sau țesut sănătos, adiacent tumorii. Iar această doză de radiații poate fi controlată și calculată volumetric.

Și în Oncologia medicală s-au făcut progrese. Remarcabilă este introducerea imunoterapiei în anumite localizări ale bolii neoplazice care a condus la supraviețuiri crescute și răspunsuri de lungă durata ale bolii.  Răspunsul la imunoterapie este de durată, substanțial, însă variază în funcție de  localizarea neoplazică. Nu toți pacienții prezintă răspuns la terapia imună.

De asemenea, hormonoterapia de generație nouă recent introdusă în arsenalul terapeutic al cancerului de prostată a îmbunătățit supraviețuirea și calitatea vieții pacienților, dar și terapiile noi în tratamentul cancerului glandei mamare în funcție de profilul molecular al pacientei. De asemenea, periodic, sunt rambursate prin CNAS noi tratamente, noi molecule. Apar noi indicații care ne îndreptățesc să privim cu speranța viitorul pacienților oncologici. Însă reducerea incidenței acestei maladii nu se poate realiza decât prin programe eficiente de screening, desfășurate la nivel național.

Dr. Rebegea: Avem mare deficit fizicieni medicali și asistenți medicali-tehnicieni

În multe unități medicale din țară principala problemă este resursă umană, deficitul mare de radiologi, fizicieni medicali. Cum stă Galațiul la acest capitol și care ar fi soluția?

Dr. Laura Rebegea: Ar fi nevoie de câteva dotări tehnice importante (licențe, softuri noi, sisteme de control al respirației) dar, și mai important, de resursă umană. În acest moment avem mare deficit de fizicieni medicali și asistenți medicali -tehnicieni.

Cu toate că este un domeniu în avangardă științei și a dezvoltării din domeniul radioterapiei, fizicienii medicali nu sunt atrași de spitalele de stat, din cauza statutului lor (până nu de mult nu erau considerați personal medical ci doar personal auxiliar), ceea ce a determinat, în mod consecutiv, și o salarizare extrem de mică și total nemotivantă.

Fizicienii medicali reprezintă categoria de profesioniști din domeniul radioterapiei, fundamentală, indispensabilă pentru existența unui centru de radioterapie. Toată partea tehnică, tehnologică, informațională, fizico-științifică, de radioprotectie (a pacientului, personalului medical și a mediului înconjurător), întocmirea planului de tratament, asigurarea și controlul calității în radioterapie sunt asigurate de fizicianul medical. Asistenții medicali sau tehnicienii reprezintă partea de execuție a procesului, a tratamentului în Radioterapie. Fără tehnicieni bine instruiți și dedicați profesiei, eforturile medicului radioterapeut și ale fizicianului medical sunt în zadar.

De ce tinerii care termină Medicină nu prea se îndreaptă către Oncologie?

Dr. Laura Rebegea: Sunt puțini absolvenți ai Facultăților de Medicină în sud-estul României  care aleg specialitatea Oncologie Medicală, întrucât consider că este o specialitate pentru care îți trebuie o rezistență psihică aparte, un nivel ridicat de compasiune și empatie față de pacienți , față de suferință umană. În același timp, medicul trebuie să își mențină o gândire clară, astfel încât să ia cele mai adecvate decizii pentru pacientul respective.  Adesea este foarte dificil să rezolvi un caz, un pacient pentru care resursele terapeutice sunt limitate.  Această specialitate impune adaptabilitate emoțională și disponibilitatea de a lucra în echipa multidisciplinară.

Medic oncolog: Screeningul poate salva vieți!

Cât de important este screeningul și diagnosticul în stadii incipiente?

Dr. Laura Rebegea: Numai prin programe de screening eficiente putem reduce incidența afecțiunilor maligne la populația generală. Screeningul poate salva vieți prin depistarea unor leziuni precanceroase, care nu implică intervenții chirurgicale mutilante, care pot afecta calitatea vieții pacientului în localizări cum sunt neoplasmele glandei mamare, ale colului  uterin, colo-rectale, prostată. Metodele de depistare precoce sunt la îndemână fiecăruia: autopalparea sânilor, efectuarea examenului Babeș- Papanicolau, monitorizarea PSA (antigenul specific prostate, colposcopia).

Sunt cazurile de recidivă a cancerului o problemă des întâlnită?

Dr. Laura Rebegea: Recidivele bolii neoplazice pot fi locale sau la distanță (metastaze). Boală poate recidivă oricând și este importantă monitorizarea post-terapeutică. Cancerul este o boală cu evoluție imprevizibilă. Apariția recidivelor locale sau a metastazele depind de mulți factori, respectiv de stadiul bolii, secvențele terapeutice administrate, subtipul molecular în anumite patologii, markerii de agresivitate tumorali, continuitatea tratamentului și de aici rezidă rolul monitorizării post-terapeutice care evaluează atât rezultatele cât și reacțiile tardive/toxicitățile tratamentelor anti-neoplazice, dar și monitorizează eventualele dezvoltări ale  recidivelor și uneori surprinde și apariția celui de-al doilea cancer.  Cum are loc monitorizarea post-terapeutică? Prin efectuarea investigațiilor imagistice, CT, RMN, prin examen clinic și analize de laborator hematologice și biochimice.

Cum a evoluat numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer în județul Galați?

Dr. Laura Rebegea: Numărul cazurilor noi de cancer a crescut în județul Galați, dar a crescut și numărul pacienților aflați în urmărire pe fondul creșterii speranței de viață și a eficienței tratamentelor oncologice, pe fondul progreselor făcute în radioterapie și oncologie medicală, chirurgie. Cel mai frecvent tip de cancer în anul 2022, în județul Galați, a fost cancerul de colo- rectal:–o neoplazie fără expresie clinică în stadiile incipiente.

Singură metodă de scădere a numărului de cazuri nou-diagnosticate de cancer este implementarea programelor naționale de screening. Ignorarea primelor simptome, amânarea prezentării la medic sau a efectuării analizelor și investigațiilor sus-amintite, determină depistarea bolii în stadii avansate, stadii în care resursele și/sau metodele terapeutice pot fi limitate.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite