Care ar putea fi viitoarea epidemie. Virusul ce „are potențialul de a infecta atât animale, cât și oameni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea medicală urmărește cu atenție evoluția cazurile de gripă aviară, care prin mutații a ajuns de la pasăre la om. Mulți spun că asta va fi viitoarea epidemie, din cauza potențialului de a infecta atât animale, cât și oameni.

FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Următoarea cauză probabilă a unei pandemii, după COVID 19, ar putea să fie un virus, numit boala X, care este încă necunoscut științei. Experții consideră că pandemia ar putea să fie cauzată de un microorganism încă neidentificat, care va apărea din senin, la fel cum a fost cazul cu virsul Sars-CoV-2.

Atenția comunității medicale a fost atrasă în acastă săptămână de primul deces din lume al unei persoane, din cauza gripei aviare de tip H5N2. Este vorba de un pacient de 59 de ani din Mexic.

Specialiștii se tem de faptul că gripa aviară ar putea să devină o amenințare pentru omenire.

Produce îngrijorare din cauză că tipul acesta de virus, care dă boala la păsări, a îmbolnăvit un om. În momentul în care poate să treacă de la păsări la om, există pericolul izbucnirii unei epidemii. Din cauza asta sunt urmărite cu atenție virsurile care dau gripa aviară la păsări, dar și la alte animale. A fost și gripa porcină. Au mai fost cazuri sporadice când au trecut la om, s-au îmbolnăvit muncitorii din fermele de păsări. Virusul produce mutații, are o mare variabilitate antigenică. De asta pentru gripă ne vaccinăm în fiecare an. Tot timpul apar tipuri noi de viruși. de asta este îngrijorarea celor de la Organizația Mondială a Sănătății. Mulți spun că asta va fi viitoarea epidemie, din cauza potențialului de a infecta atât animale, cât și oameni. Dar sperăm să nu fie în viitorul apropiat”, a declarat medicul Ovidiu Roșca, de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara.

Revenind la pacientul decedat în urma infecției cu virusul H5N2, acesta a prezentat febră, dificultăţi de respiraţie, diaree, greaţă. Persoana nu a avut niciun contact cunoscut cu păsări de curte sau alte animale, dar avea o serie de comorbidități.

Cei care au multiple comorbidități sunt pacienții la risc la orice fel de viroză. Ei pot face forme severe de gripă. Simptomatologia e cea clasică a gripei. Debutul este brusc, cu febră înaltă, frisoane, stare generală alterată, cu cefalee intensă, mialgii, dificultăți la respirație. Virusul produce mutații și atunci ar dura un pic până să se facă vaccin pentru acest tip de virus”, a mai spus Ovidiu Roșca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite