Marş pe bicicletă pentru „un viitor fără pată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul pe biciclete va avea loc în Parcul Izvor din Capitală FOTO 123RF
Marşul pe biciclete va avea loc în Parcul Izvor din Capitală FOTO 123RF

Bicicliştii din Bucureşti sunt invitaţi în seara de sâmbătă, 23 iulie, să pedaleze pentru conştientizarea cancerului de piele, o boală tot mai frecventă în rândul românilor. Participanţii se vor aduna în Parcul Izvor la ora 19:00.


Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele, avertizează specialiştii. Deşi este responsabil de numai 4% din totalul cazurilor de cancer de piele, melanomul provoacă 80% din decesele determinate de această boală. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu melanom mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează un număr tot mai mare de bolnavi în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5 persoane diagnosticate la 100.000 de locuitori. Depistat la timp însă, melanomul se vindecă în 98% din cazuri. Este foarte important ca boala să fie depistată precoce pentru un tratament eficient.

Pentru a trage un semnal de alarmă privind melanomul malign, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România organizează a doua ediţie a marşului nocturn al bicicliştilor, în data de 23 iulie, în Parcul Izvor din Capitală, la alveolă. Marşul face parte din campania „Un viitor fără pată!”.

Participanţii se vor aduna în Parcul Izvor la ora 19:00, iar marşul va începe la ora 20:00. Traseul va fi de la  Parcul Izvor până  la Piaţa Victoriei. Marşul se va încheia tot în Parcul Izvor, la ora 21:00 cu o defilare a bicicliştilor. Pe parcursul traseului, se va ocupa prima bandă, iar poliţia se va ocupa de siguranţa bicicliştilor.

Care sunt semnele melanomului malign

Cel mai uşor de depistat aluniţele cu risc de cancer este prin „metoda A B C D E F“:

  • Atipică - orice leziune care este atipică
  • Bordură (margine) neregulată
  • Culoare neuniformă
  • Diametrul peste 6 mm
  • Evoluţia de la o lună la alta
  • Foarte multe aluniţe (peste 50)

Articol realizat de Iulia Dobre şi Cristina Badea.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite