Lucrările dentare, nerecomandate în timpul sarcinii

0
0

Sângerările gingivale apar la aproape jumătate din gravide. Radiografia dentară este contraindicată, mai ales în primul şi în ultimul trimestru de sarcină, iar pentru anestezie în cazul urgenţelor se vor folosi anumite substanţe.

Pentru a preveni posibilele probleme dentare din timpul gravidităţii, medicii recomandă femeilor un consult stomatologic înainte de planificarea unei sarcini. Astfel, se tratează din timp unele afecţiuni dentare care se pot agrava în timpul sarcinii.

„În acest fel, se poate face o igienizare profesională, ţesutul gingival poate fi examinat cu atenţie şi eventualele probleme de sănătate orală existente pot fi tratate din timp", recomandă medicul stomatolog Raluca Manea de la clinica Imperial Dent din Bucureşti.

Gravidele nu trebuie să îşi neglijeze igiena orală, aceasta putând preveni sau reduce riscul unor probleme dentare. Periajul trebuie să se efectueze de cel puţin două ori pe zi (dimineaţa şi seara), cu pastă de dinţi pe bază de fluor, iar pentru curăţarea spaţiilor dintre dinţi trebuie folosită aţă dentară. Este posibil ca stările de vomă de dimineaţa să facă dificil periajul dinţilor, caz în care se recomandă clătirea cu apă de gură.

În sarcină, tratamentul stomatologic se reduce la unele măsuri de igienizare a danturii (precum periaj profesionist) şi la urgenţe (abcese), restul lucrărilor (intervenţii chirurgicale sau parodontale) trebuind să se amâne pentru după naştere. Ca măsură de precauţie, tratamentele dentare în primul şi în al treilea trimestru de sarcină ar trebui să fie evitate pe cât posibil, deoarece acestea sunt momente importante pentru creşterea şi pentru dezvoltarea copilului.

Gingiile, mai sensibile

Transformările hormonale specifice gravidităţii favorizează apariţia inflamaţiilor gingivale (gingivita de sarcină), mai ales în condiţiile unei plăci bacteriene preexistente. Gingiile devin vulnerabile şi sângerează mai uşor, din acest motiv unele femei însărcinate evitând periajul. Prin urmare, gingivita se agravează, putând evolua către boala parodontală. Se estimează că aproape jumătate din gravide se confruntă cu gingivita, simptomele acesteia fiind mai intense în luna a doua, a treia şi a opta de sarcină, ele scăzând în intensitate în luna a noua.

Tot din cauza neglijării igienei orale în sarcină, se pot agrava cariile existente. Dacă apar sensibilitate dentară, sângerare gingivală sau dacă gingiile se umflă în orice moment al sarcinii, gravida trebuie să fie consultată de medicul dentist cât mai curând posibil.

Radiografia, numai cu protecţie

În sarcină, sunt contraindicate radiografiile şi administrarea unor antibiotice precum tetraciclina, despre care medicii spun că pot afecta dezvoltarea danturii şi oaselor copilului.

Dacă totuşi sunt necesare radiografiile, ca în cazul urgenţelor medicale, trebuie folosit un şorţ protector de plumb la nivelul abdomenului şi al tiroidei, această măsură reducând radiaţiile. Dacă este nevoie de anestezie, se vor folosi unele substanţe considerate nepericuloase pentru făt, în anumite doze.

Medicul stomatolog trebuie informat şi asupra vitaminelor şi medicamentelor pe care le ia gravida, deoarece tratamentul stomatologic poate fi modificat în funcţie de acestea. Unii medici recomandă şi administrarea zilnică a fluorurii de sodiu în ultimele două trimestre de sarcină.

„Tratamentul dentar de rutină poate fi făcut în timpul trimestrului al doilea de sarcină, restul procedurilor amânându-se până după naştere"
Raluca Manea
medic stomatolog

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite