La ce e bun orgasmul? Te scapă de stres şi te ajută să trăieşti mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile care au orgasme regulate trăiesc mai mult decât cele care nu sunt împlinite pe plan sexual FOTO Shutterstock
Femeile care au orgasme regulate trăiesc mai mult decât cele care nu sunt împlinite pe plan sexual FOTO Shutterstock

În programarea noastră genetică se regăseşte şi perpetuarea speciei, aşa că nu e nevoie să enumerăm beneficiile actului sexual. Dar poate că este nevoie să enumerăm beneficiile orgasmului asupra sănătăţii.

Unul dintre principalele motive pentru care un orgasm este o experienţă foarte plăcută este că în creierul tău se eliberează un hormon al plăcerii numit oxitocină. Oxitocina se mai numeşte şi „hormonul iubirii“ pentru că are un rol important în îmbunătăţirea legăturilor sociale dintre oameni, notează „Huffington Post“.

Multe dintre beneficiile orgasmului, enumerate mai jos, se bazează pe eliberarea de oxitocină din creierul nostru.

1. Orgasmul te scapă de stres

Într-un studiu din 2000, s-au luat în considerare 2.632 de femei cu vârsta cuprinsă între 23 şi 90 de ani şi s-a descoperit că 39% din femeile care se masturbau o făceau pentru a se relaxa. Atunci când ai orgasm, oxitocina se eliberează din celulele nervoase din hipotalamus (o regiune a creierului) în sistemul sanguin.

„Orgasmul te scapă de tensiune şi stres, pentru că oxitocina stimulează sentimentele de căldură şi relaxare“, notează autoarea studiului, Carol Rinkleib Ellison. Mai mult, cercetătorii olandezi au descoperit că, atunci când femeia are orgasm, amigdala, partea din creier asociată cu frica şi anxietatea, nu înregistrează activitate.

2. Orgasmul femeilor îi ajută pe bărbaţi să se concentreze mai bine

Există atât de multă putere într-un orgasm, încât o organizaţie din San Francisco, SUA, numită „One Taste“, a fost înfiinţată pentru practicarea „meditaţiei orgasmice“, în cadrul cărora un cuplu se concentrează pe obţinerea orgasmului femeii.

Chiar şi bărbaţii susţin că au beneficii pentru sănătate doar prin satisfacerea partenerei. Într-un articol publicat în „New York Times“ despre „meditaţia orgasmică“, un bărbat a mărturisit că „fixarea atenţiei asupra unui mic punct din anatomia femeii i-a îmbunătăţit concentrarea la serviciu“.

3. Orgasmul ajută în lupta împotriva insomniei

Ai prefera să iei o pastilă pentru somn sau să ai un orgasm? Răspunsul e simplu. Un alt studiu realizat tot de Ellison, demonstrează că 32% din 1.866 de femei au recunoscut că se masturbează pentru a dormi mai bine. De ce? Nimeni nu ştie sigur, deşi unii cercetători şi terapeuţi specializaţi în sex spun că eliberarea altor substanţe în creier, cum ar fi endorfinele, poate avea un efect de sedativ.

4. Orgasmul unui bărbat vindecă depresia la femeie

Un studiu controversat realizat de studenţii unei facultăţi din New York a demonstrat că femeile care fac sex fără prezervativ au mai puţine semne de depresie decât cele care foloseau prezervative sau care se abţineau de la sex.

Ce înseamnă asta? Sperma poate fi un antidepresiv eficient pentru femei. Acestea fiind spuse, trebuie să precizăm că sexul neprotejat nu este recomandat, mai ales că bolile venerice sau sarcinile nedorite pot contribui şi mai mult la depresie, pe lângă multe alte riscuri medicale şi sociale.

Cercetătorul-şef al studiului, psihologul Gordon Gallup, a mărturisit că el crede că sperma poate îmbunătăţi starea psihică a femeii datorită unor hormoni care afectează dispoziţia şi care se regăsesc în componenţa ei. Mulţi dintre aceşti hormoni se găsesc în circulaţia sanguină a femeii, la scurt timp după ejacularea bărbatului, susţine Gallup.

5. Orgasmul vindecă durerile

„Există dovezi că orgasmul «vindecă» toate tipurile de durere, inclusiv pe cea cauzată de artrită, durerile post-operatorii şi chiar pe cele din timpul travaliului“, spune Lisa Stern, asistentă medicală. Acest lucru se întâmplă mulţumită oxitocinei şi endorfinelor. Un studiu a descoperit că toleranţa la durere a femeilor creşte şi cu 100% în timpul masturbării.

6. Orgasmul îi ajută pe bărbaţi să scape de răceală

O universitate germană a studiat 11 bărbaţi care au fost rugaţi să se masturbeze. În timpul acestui proces li s-a recoltat sânge. Astfel s-a descoperit că excitarea sexuală şi orgasmul a crescut numărul celulelor-poliţist, leucocitele. Asta înseamnă că, atunci când bărbaţii sunt bolnavi, un orgasm poate declanşa componente ale sistemului imunitar care îi ajută să scape de virusuri mai repede.

Citește și: De ce au femeile orgasm?

7. Orgasmele regulate te ajută să trăieşti mai mult

În 1997, un grup de cercetători din Ţara Galilor, Marea Britanie, a decis să studieze legătura dintre orgasm şi mortalitate. S-a luat în considerare frecvenţa actelor sexuale a 918 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 45 şi 59 de ani. Oamenii de ştiinţă i-au evaluat pe cei care au murit din cauza unor boli de inimă şi au descoperit că cei care aveau două sau mai multe orgasme pe săptămână, aveau o rată a mortalităţii mai mică cu jumătate decât cei care aveau orgasme mai puţin de o dată pe lună. Cercetătorii au concluzionat că „activitatea sexuală pare să aibă un efect de protecţie asupra sănătăţii bărbaţilor“.

Deşi orgasmul femeilor nu a fost studiat la fel de mult, un studiu din 1941 al Universităţii Stanford din SUA a urmărit viaţa sexuală a 1.500 de cupluri din California, înregistrând şi frecvenţa orgasmului la femei. Douăzeci de ani mai târziu, Howard S. Friedman, autorul cărţii „Proiectul Longevităţii: Descoperiri uimitoare despre sănătate şi viaţă lungă“ (The Longevity Project: Surprising Discoveries for Health and Long Life), a cercetat datele studiul din 1941 şi chiar şi certificatele de deces ale femeilor care au luat parte la acel studiu. A descoperit că femeile care aveau orgasme în timpul actului sexual, au trăit mai mult decât cele care nu fuseseră atât de împlinite pe plan sexual.

8. Orgasmul stimulează creierul

Orgasmul face sângele să circule mai repede, inclusiv către creier. În august 2013, autorii unui studiu au rugat femeile participante să se masturbeze în timp ce stăteau întinse într-un aparat de RMI (imagini cu rezonanţă magnetică) care le măsura circuitul sanguin către creier. În momentul orgasmului, a crescut fluxul sanguin în toate părţile creierului, fapt care a permis o mai bună oxigenare.

9. Orgasmul e din ce în ce mai bun odată cu înaintarea în vârstă

Nu există niciun motiv care să te oprească să te bucuri de sex atunci când îmbătrâneşti. De fapt, chiar ai putea să te bucuri mai mult de un orgasm atunci când eşti mai bătrân. Un studiu american a descoperit că satisfacţia sexuală a femeii creşte pe măsură ce înaintează în vârstă. S-a luat în considerare activitatea sexuală a 806 de femei cu o vârstă medie de 67 de ani. Descoperirile susţin că satisfacţia sexuală crescuse odată cu vârsta, aproximativ jumătate din femeile de peste 80 de ani susţinând că au orgasm la fiecare contact sexual.


Citeşte şi:

Cele mai vehiculate mituri despre sex, boli transmisibile şi contracepţie

Cea mai bună sursă de informaţii despre sănătatea sexuală şi despre contracepţie este internetul, pentru majoritatea persoanelor active sexual. Or, multe dintre site-urile care tratează astfel de probleme sunt pline de neclarităţi şi de erori, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Stanford.

24% din românce cred că avortul este o metodă contraceptivă şi numai 1% folosesc pilula de a doua zi

O treime din femeile din România au avut parte de un „accident“ cu prezervativul în timpul actului sexual, astfel încât s-au expus riscului unei sarcini nedorite. Iar 27% din românce au recurs la avort la un moment dat. Acestea sunt rezultatele unui sondaj recent privind contracepţia la români, realizat de compania globală de cercetare Millward Brown.

Poate fi sexul o formă de fitness?

Grecii de pe insula Ikaria trăiesc, în medie, cu 20 de ani mai mult decât românii. Mulţi dintre ei spun că longevitatea lor se datorează nu numai dietei mediteraneene, sănătoase, ci şi vieţii sexuale active până după 65 de ani în majoritatea cazurilor. Dar poate fi sexul şi o bună metodă de a arde calorii?

De ce este importantă îngrijirea perineului

Subiect mai puţin „dezbătut” la noi, îngrijirea perineului este necesară atât pentru prevenirea unor probleme precum incontinenţa urinară, cât şi pentru o viaţă sexuală mai bună. Să lăsăm deoparte prejudecăţile şi să vorbim despre perineu!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite