De ce este importantă îngrijirea perineului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte uşor de făcut, exerciţiile Kegel ajută la tonifierea şi întărirea perineului
Foarte uşor de făcut, exerciţiile Kegel ajută la tonifierea şi întărirea perineului

Subiect mai puţin „dezbătut” la noi, îngrijirea perineului este necesară atât pentru prevenirea unor probleme precum incontinenţa urinară, cât şi pentru o viaţă sexuală mai bună. Să lăsăm deoparte prejudecăţile şi să vorbim despre perineu!

Naşterea naturală solicită la maximum perineul, motiv suficient pentru a-i acorda o atenţie specială. Ideal este ca îngrijirea perineului să se facă încă din timpul sarcinii, astfel el va fi mai puţin traumatizat. Numit şi „muşchi al feminităţii”, perineul este zona situată între anus şi organele genitale.

Muşchi constituit din ligamente şi membrane, perineul este un fel de hamac care susţine intestinul gros, uterul şi vezica urinară. Imaginează-ţi cum un raft al unei biblioteci trebuie să suporte un rând burduşit de cărţi. Tot aşa, şi perineul este nevoit să menţină kilogramele acumulate pe parcursul celor nouă luni, dar mai ales uterul, care creşte şi tot creşte până la naştere. Asupra muşchilor perineali se exercită o presiune mai mare în sarcină, iată de ce aceştia se slăbesc.

Punctul culminant în care tonusul perineului este pus la grea încercare este naşterea naturală. Vestea bună este că perineul poate fi „educat” încă din perioada sarcinii. Cu cât sunt mai antrenaţi, cu atât muşchii perineali se vor reface mai repede după naştere.  
Chiar dacă naşti prin cezariană, tot este nevoie de tonifierea muşchilor perineali.

Ce poţi face în timpul sarcinii

Exerciţii. Foarte uşor de făcut, exerciţiile Kegel ajută la întărirea şi tonifierea perineului. Avantajul acestora este că pot fi făcute în orice moment şi nu implică un efort fizic care să pună sarcina în pericol. Exerciţiile Kegel presupun încordarea muşchilor perineului, la fel cum se încearcă oprirea urinării sau eliminarea gazelor.

„Exerciţiile Kegel pot fi practicate pe toată durata sarcinii, având ca efect intensificarea circulaţiei perineale, tonifierea şi relaxarea perineului la naştere. Tehnica exerciţiilor constă în contractarea sfincterelor anal, vaginal şi urinar pe expir şi relaxare pe inspir, zilnic câte 3x8 exerciţii”, recomandă moaşa Vania Limban.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite