Orgasmele dureroase, efectul advers al contraceptivelor cu un conţinut scăzut de hormoni
0Un nou studiu arată că anticoncepţionalele care conţin o cantitate redusă de hormoni ar putea transforma sexul într-o experienţă dureroasă.
În anii 1960, când anticoncepţionalele au apărut prima dată pe piaţă, conţineau o cantitate semnificativă de estrogen care provoca formarea cheagurilor de sânge.
Astăzi, contraceptivele orale cu un conţinut scăzut de hormoni sunt preferate de femei, cu atât mai mult cu cât există variante care combat acneea, contribuie la calmarea crampelor menstruale şi scad riscul cancerului ovarian.
Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu citat de site-ul webmd.com, pilulele contraceptive cu un conţinut scăzut de hormoni ar putea avea legătură cu durerea pelvină cronică, inclusiv cu durerile resimţite în timpul orgasmului.
Studiul, bazat pe un chestionar la care au participat 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 19 şi 39 de ani, arată că femeile care utilizează contraceptive cu un conţinut scăzut de hormoni (n.r.: mai puţin de 20 de micrograme de estrogen sintetic) erau de două ori mai predispuse să sufere de dureri pelvine în timp ce aveau orgasm sau ulterior, în comparaţie cu femeile care nu foloseau deloc pilule anticoncepţionale.
„Aceste simptome pot fi destul de împovărătoare şi dureroase, în funcţie de severitate şi de modul în care afectează calitatea vieţii“, a declarat coordonatoarea studiului, Nirit Rosenblum. „Tinerele femei, mai ales, trebuie să conştientizeze aceste efecte adverse, deoarece lor li se prescriu în general anticoncepţionale cu doze scăzute de hormoni“, a adăugat ea, citată de site-ul thedailybeast.com.
Rosenblum, de profesie medic, a povestit că ea şi colegii săi au observat prima dată această legătură la pacienţii pe care îi tratau.
„Mai avem mult până să înţelegem cu adevărat multe dintre efectele pilulelor contraceptive, mai ales ale celor cu un conţinut scăzut de hormoni“, a mai spus Rosenblum