Industria farmaceutică a explicat de ce nu produce mai multe vaccinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/arhiv[
Imagine/arhiv[

Companiile farmaceutice consideră insuficienţa materiilor prime, din cauza barierelor la export, ca fiind unul dintre principalele obstacole în calea creşterii producţiei de vaccinuri anti-COVID-19.

Noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, mai contagioase şi care pot provoca simptome mai severe, sunt al doilea factor menţionat de aceste companii printre motivele care afectează producţia.

Vaccinurile pot avea sute de componente şi este suficient ca unul singur să lipsească pentru ca întreaga linie de producţie să fie oprită, a explicat un reprezentant al companiei GlaxoSmithKline (GSK), Roger Connor, la o conferinţă online organizată de Federaţia internaţională a producătorilor farmaceutici (FIPF). GSK nu produce niciun vaccin anti-COVID, dar are un acord cu compania Novavax pentru a fabrica serul acesteia odată ce va fi autorizat.

Participanţii la această conferinţă au remarcat de asemenea limitele transferurilor de tehnologie pentru producţia de vaccinuri. ''Transferul de tehnologie trebuie încurajat, dar aceasta nu se poate face cu entităţi care nu au experienţă în fabricarea de vaccinuri'', a spus reprezentantul laboratorului indian Bharat Biotech, Sai Prasad.

''Realizarea vaccinurilor este un proces foarte complicat. Dacă privim la industria farmaceutică în ansamblul ei vedem că există mii de companii, dar cele care produc vaccinuri abia pot fi numărate cu două cifre, aşadar trebuie să fim atenţi cui îi transferăm tehnologia şi dacă acesta o poate gestiona'', a mai sesizat Sai Prasad, director de calitate al companiei indiene care va produce vaccinul Covaxin.

Reprezentanţii companiilor farmaceutice la respectiva conferinţă s-au pronunţat împotriva ideii suspendării temporare a patentelor de fabricaţie. Această propunere, avansată de guvernele din India şi Africa de Sud, este discutată de o jumătate de an în cadrul Organizaţiei Mondial a Comerţului (OMC), unde un grup de ţări dezvoltate, plus Brazilia, o resping.

 

Fabricarea vaccinurilor este o ştiinţă care necesită un know-how foarte specific şi un personal înalt calificat, prin urmare copierea vaccinurilor nu este atât de simplă cum i s-ar putea părea cuiva străin de această tehnologie, fiind necesară garantarea unor standarde de securitate şi calitate similare, justifică Sai Prasad.

La rândul său, consilierul delegat al companiei Moderna, Stéphane Bancel, şi-a exprimat preocuparea faţă de variantele coronavirusului şi impactul acestora, mai ales în ţările din emisfera sudică. El a subliniat în acest sens că laboratorul american, anticipând apariţia unor noi variante, lucrează pe baza unui vaccin multivariante, vaccinurile create prin tehnologia ARN mesager (ARNm), cum este cel produs de Moderna, fiind mai uşor adaptabile schimbărilor generate de noile variante.

Totuşi, în pofida dificultăţilor menţionate, FIPF crede că anul acesta vor putea fi produse circa zece miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, un salt considerabil al capacităţii de producţie dacă avem în vedere că înaintea pandemiei producţia vaccinurilor cunoscute însuma la nivel global circa cinci miliarde de doze.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite