Articol publicitar

Importanţa companiilor private în construirea unor sisteme de sănătate mai puternice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

Criza sanitară creată de pandemie a întreţinut dezbaterea despre cât de eficiente sunt sistemele de sănătate astăzi şi cum pot fi ele sprijinite inclusiv prin ajutorul companiilor private. Într-un context în care sistemele de sănătate publice au fost copleşite, intervenţia companiilor private poate fi semnificativă pentru asigurarea unor servicii medicale, în special pentru categoriile vulnerabile ale populaţiei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială au anunţat că până la 3,5 miliarde de oameni (adică jumătate din populaţia lumii) nu au acces la serviciile medicale de care au nevoie [1]. Mai mult, pandemia a blocat progresul către atingerea acoperirii universale a serviciilor de sănătate (UHC) până în 2030, aşa cum şi-au asumat toate statele membre ONU în 2015, iar răspunsul la COVID-19 a arătat mai mult ca niciodată că accesul la servicii de sănătate în interiorul şi între ţări este profund neuniform.

La rândul său, România s-a confruntat cu numeroase provocări, de la lipsa personalului medical la emigrarea specialiştilor, de la constrângerile bugetare până la accesul la diagnostic şi tratament. Cu toate acestea, tendinţa de adoptare a digitalizării şi a noilor tehnologii bazate pe AI, de folosire a interconectivităţii datelor şi de intensificare a parteneriatului public-privat există.

La nivel global, cooperarea dintre sectorul public şi cel privat a adăugat valoare eforturilor de a îmbunătăţi rezultatele în domeniul sănătăţii, atât în beneficiul pacienţilor, cât şi al personalului medical.

Au fost identificate trei modalităţi prin care sectorul privat poate contribui la punerea în comun a instrumentelor, finanţării şi expertizei pentru consolidarea sistemelor de sănătate:

  • Accelerarea transformării digitale a îngrijirii medicale pentru creşterea conectivităţii şi stimularea inovaţiei tehnologice
  • Dezvoltarea de soluţii financiare şi modele de business sustenabile şi măsurabile
  • Creşterea colaborării şi implicării active a sectorului privat în cadrul ecosistemului de sănătate pentru parteneriate cu impact mai mare

Digitalizarea: transformarea îngrijirii medicale prin tehnologie

Tehnologiile inovatoare, în special când devin mai uşor accesibile, pot fi de mare ajutor în abordarea provocărilor globale din domeniul sănătăţii.

Şi în România, mobilizarea şi implicarea companiilor private din domeniul tehnologiei medicale au făcut diferenţa în timpul pandemiei. De exemplu, la sfârşitul anului trecut, Fundaţia Philips şi Philips România au fost alături de organizaţia Salvaţi Copiii în campania #DoneazăOxigen, pentru  ca Maternitatea Bucur din Bucureşti şi Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi să primească 16 monitoare de funcţii vitale şi 2 ventilatoare pentru îngrijirea sistemului respirator, echipamente medicale necesare secţiilor de terapie intensivă, neonatologie şi pediatrie pentru a asigura tratamentul adecvat nou-născuţilor şi copiilor cu diferite afecţiuni.

În cealaltă parte a lumii, în colaborare cu organizaţia non-profit SAS Brazilia, Philips şi Fundaţia Philips au adus în zonele rurale structuri de containere echipate cu tehnologii precum ultrasunete, electrocardiogramă şi software pentru monitorizarea femeilor însărcinate.

Colaborare: parteneriate care oferă rezultate semnificative

În acelaşi timp, colaborarea între diferite sectoare este parte integrantă a transformării digitale a asistenţei medicale. De exemplu, platforma Digital Connected Care Coalition (DCCC) îşi propune să reunească companii private, entităţi publice, ONG-uri, antreprenori sociali şi organizaţii de finanţare pentru a sprijini mai eficient parteneriatele între sectoare. DCCC a fost iniţiată în 2019 cu obiectivul de a accelera transformarea digitală a îngrijirii medicale în ţările cu venituri mici şi medii pentru a ajuta la îndeplinirea acoperirii universale a serviciilor de sănătate.

Aceste colaborări contribuie la crearea unui precedent pentru o implicare mai activă a companiilor private în consolidarea sistemelor de sănătate şi pentru legături mai puternice între sectoarele public, privat şi non-profit în scopul rezolvării provocărilor globale de sănătate.

Investiţii în îngrijirea medicală de calitate pentru toţi

Deşi pandemia a schimbat complet parcursil iniţial al îngrijirii medicale, cheltuielile de criză nu echivalează cu îmbunătăţirea pe termen lung a sistemului sau cu o rezilienţă sporită a acesuia. Există o nevoie urgentă de investiţii mai multe şi mai bune în sistemele de sănătate, plecând de la îngrijirea medicală primară, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă.

Aşadar, dacă ar fi să definim astăzi obiectivul global al tuturor celor responsabili cu gestionarea sistemelor de sănătate, cuvântul cel mai potrivit ar fi sustenabilitate. În multe ţări precum România, este nevoie de resurse medicale şi financiare pentru a acţiona în timp real în spitale, în clinici sau în cabinete medicale, dar strategia generală nu se poate baza decât pe o dezvoltare durabilă, iar aportul companiilor private reprezintă parte din soluţia construirii unui sistem de sănătate puternic şi de încredere pentru toată lumea.

Cum vom reuşi concret? Prin intensificarea eforturilor de accelerare a transformării digitale ca factor de acces mai bun la înrijirea medicală şi prin crearea de soluţii de finanţare care pot debloca atât investiţii publice, cât şi private. Este nevoie de un angajament larg pentru a ne asigura că sistemele de sănătate din întreaga lume sunt rezistente şi capabile să răspundă nevoilor tuturor – acum şi în viitor.

[1] World Health Organization. https://www.who.int/healthinfo/universal_health_coverage/report/uhc_report_2019.pdf?ua=1

[2] United Nations Population Fund (UNFPA). https://www.unfpa.org/sites/default/files/resource-pdf/COVID-19_impact_brief_for_UNFPA_24_April_2020_1.pdf; US Global Leadership Coalition.  https://www.usglc.org/coronavirus/women-and-girls/

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite