Gutierele invizibile. Ce avantaje au față de aparatele dentare fixe

0
Publicat:

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și, de multe ori, soluția este îndreptarea dinților cu un aparat dentar. Dr. Irinel Panainte, medic specialist ortodont, explică utilitatea gutierelor invizibile.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Când se indică alinierea dinților cu aparat dentar?

Alinierea dinților este bine să se facă atunci când este necesară; este foarte important ca această  decizie să fie luată în urma unei consultații la medicul ortodont. Bineînțeles că momentul  optim pentru corecțiile dentare este perioada de creștere a organismului – în copilărie și adolescență - atunci când dinții și oasele maxilare răspund mult mai bine la deplasările date de aparatele dentare. Cu toate acestea, datorită apariției aparatelor ortodontice invizibile care permit realizarea unor tratamente confortabile, a dus la o creștere a interesului pacienților adulți pentru tratamentele ortodontice.

Dr. Irinel Panainte, medic specialist ortodont Foto: Arhivă
Dr. Irinel Panainte, medic specialist ortodont Foto: Arhivă

Pe lângă problema estetică, dinții strâmbi duc și la probleme funcționale, care sunt acestea?

Motivul principal pentru care cei mai mulți pacienți vin la medicul ortodont este cel estetic. Știm însă că la nivelul corpului uman totul este interconectat și proiectat să funcționeze într-o stare de echilibru. Ceea ce la o primă vedere sunt doar niște dinți strâmbi, în realitate poate fi  vorba despre o mușcătură incorectă care va duce la dificultăți de masticație, probleme de alimentație și de vorbire. O dezvoltare insuficientă a oaselor maxilare poate duce la apariția unor pobleme respiratorii sau ale mușchilor feței. De asemenea, cu cât dinții sunt mai drepți, vor fi mai ușor de curățat deci îi vom putea păstra cât mai mult.

Când este indicată alinierea dinților cu aparate invizibile sau gutiere? Care este diferența între ele? Avantaje?

Gutierele dentare reprezintă cel mai nou dispozitiv pe care îl avem la dispoziție pentru îndreptarea dinților. Ținând cont că este un dispozitiv care nu e lipit pe dinți – pacientul îl va da jos în timpul meselor- trebuie să ne asigurăm că pacientul va fi cooperant și va respecta întocmai recomandările medicului ortodont. Spre deosebire de aparatele ortodontice clasice- cele lipite pe dinți – gutierele dentare sunt aproape invizibile. Sunt mult mai confortabile pentru pacient pentru că presiunea pusă de acestea pe dinți este mult mai mică, pacientul nu are niciun fel de restricție alimentară, igiena dentară se menține mult mai ușor iar vizitele la medic mult mai rare.

Alinierea cu gutiere este mai rapidă?

În cazul tratamentelor cu gutiere transparente vorbim de tratamente complet personalizate și digitalizate. Etapa de colectare a informațiilor despre pacient (poze, radiografii, amprentarea digitală a dinților), planificarea tratamentului – cu ajutorul căreia putem vedea etapă după etapă cum se vor deplasa dinții până la poziția lor finală și inclusiv fabricarea propriu zisă a gutierelor. De aceea, deplasările dinților foarte bine dozate în fiecare gutieră cât și mișcarea mult mai predictibilă comparativ cu aparatele ortodontice fixe pot duce în final la o deplasare a dinților mai rapidă cu o scădere a timpului de tratament.

Aparat fix versus gutiere?

Cele două posibilități de tratament nu se exclud neapărat. De exemplu sunt anumite situații - când avem dinți foarte rotați- în care se preferă un tratament de scurtă durată cu un aparat fix  pentru a reliza unele corecții, care vor duce în final la o reducere a numărului de gutiere ulterioare, implicit la o scădere a duratei de tratament cu aparatele dentare invizibile.

Sfaturi pentru a menține rezultatele după purtarea unui aparat dentar?

După perioada activă de tratament în care dinții s-au deplasat spre poziția corectă, urmează o altă etapă a tratamentului ortodontic- cea de contenție. Scopul acesteia este acela de a stabiliza, de a fixa dinții pe poziția respectivă. Contenția dinților se poate realiza fie tot cu gutiere sau cu un retainer fix, lipit pe spatele dinților. Bineînțeles alături de vizitiele periodice la medicul ortodont care a realizat tratamentul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite