Explozie a cazurilor de copii cu probleme dentare. Stomatolog: „Totul pleacă de la cariile netratate”

0
Publicat:

Prima vizită la medicul stomatolog ar trebui să se întâmple foarte devreme, de la apariția primilor dinți, spun medicii. Pentru că nu se întâmplă, se ajunge la complicații grave, care afectează pe termen lung sănătatea copiilor.

Problemele dentare netratate în copilărie lasă semne pe termen lung FOTO: arhiva
Problemele dentare netratate în copilărie lasă semne pe termen lung FOTO: arhiva

Medicul stomatolog Andreea Dumitrescu atrage atenția că în ultimii ani se confruntă cu o explozie a cazurilor de copii cu mari probleme dentare. Medicul spune că e greu de spus dacă restricțiile din pandemie au contribuit la asta, cert este însă faptul că s-a ajuns la complicații grave, toate pornind de la cariile netratate la timp.

„Totul pleacă de la cariile netratate. Foarte multe cazuri de anomalii dento-alveolare, dento-maxilare, multe anomalii de formă, de poziție la copii care au nevoie de tratament ortodontic. Și foarte mulți copii care nu sunt duși la stomatolog, din diferite motive: frică, lipsa de educație etc. Li se spune în continuare că nu se tratează (n. red. - dinții de lapte)”, spune medicul. Deși poate părea ciudat, inclusiv din sfera medicală le vin părinților informații de tipul „nu se poate face nimic, să apară dinții definitivi”, de aceea, atrage atenția dr. Dumitrescu, devine extrem de importantă o a doua opinie a unui medic.

Prima vizită la stomatolog, la apariția primului dinte

Părinții care își duc copilul în cabinet când deja se produc abcese repetate și apar durerile mari spun adesea că nu știau că dinții trebuie spălați, sau că nu reușesc, pentru că nu le permite copilul.

„Ar trebui făcute multe campanii de informare și multe campanii de consultații gratuite, ca să-i faci pe părinți să conștientizeze gravitatea situației și faptul că se poate face ceva. Pentru că mulți ajung mult prea târziu și sunt situații în care foarte-foarte mulți dinți de lapte nu se mai pot recupera”, avertizează medicul. Un dinte de lapte pierdut înainte de vreme înseamnă complicații pentru dentiția definitivă, de aceea este importantă tratarea lor.

Prima vizită la medic trebuie făcută la apariția primului dințișor de lapte, atunci când părintele va fi sfătuit cum să-l îngrijească pe copil.

„Vin de obicei când copiii fac abcese repetate, când plâng, nu se mai alimentează cum trebuie, nu pot mânca, având dureri. (...) Sunt situații când nu mai putem trata, pentru că e afectată atât coroana dintelui, cât și rădăcina, și nu se mai poate trata”, mai spune medicul.

Pe de altă parte, astăzi mijloacele prin care poți convinge un copil să se spele pe dinți sunt aproape nelimitate, existând de la șervețele umede special create pentru igiena dinților (care nu înlocuiesc periuța și pasta, dar care pot fi folosite, de exemplu, în cazul copiilor foarte mici sau în cazuri excepționale la copiii cu diverse probleme) și până la periuțe în formă de jucării, pastă colorată ambalată în recipiente de forma jucăriilor etc..

„Copilul la vârste mici trebuie spălat pe dinți de către părinte, onligatoriu. Acum, problema se pune cu încăpățânarea copiilor, dar există acum o sumedenie de forme de periuțe, de forme și arome de pastă, nu există motive să nu se spele copilul pe dinți. Există periuțe sub forme de jucării, până la urmă contează să se spele. Cu riscul de a fi foarte insistentă, trebuie să spun asta:  tot ceea ce înseamnă resturi alimentare rămase în guriță, că este lapte matern, că este mâncare, că sunt fructe etc., în combinație cu bacteriile din gură se transformă în acizi. Dacă ele rămân acolo, fermentează și atacă dintele. Structura dinților de lapte nu este atât de puternică și de dură ca a dinților definitivi și este atacată mult mai ușor de acești acizi. De aici apar și demineralizările, de aici apar și alte probleme. Avem atâtea resurse de a preveni și de a trata, nu mai e cazul să dăm din umeri și să spunem - nu se poate face nimic. Se poate face, încerci să stopezi. Sunt situații în care nu ai nicio șansă să vindeci. Dar ai șanse să stopezi evoluția”, a mai spus medicul.

Andreea Dumitrescu a oferit la cabinetul său, și în acest an, alături de colegi, consultații gratuite copiilor, de 1 Iunie. Este, însă, destul de puțin ceea ce se reușește într-o singură zi, așa că pe viitor se încearcă organizarea unei campanii adresate părinților cu copii mici care să dureze o lună. Îmbucurător, a mai subliniat medicul, este faptul că s-au înmulțit cabinetele stomatologice din școli, iar de aici copiii care necesită tratamente și intervenții de durată sunt direcționați către cabinetele care pot face asta. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite