Cum evităm problemele de sănătate în perioada concediului. Sfatul medicului

0
Publicat:

Concediul reprezintă perioada mult așteptată în care ne relaxăm și uităm de grijile cotidiene, dar în multe situații se termină prost din cauza problemelor medicale care pot să apară din diferite motive.

Problemele de sănătate poate să strice concediul Foto: Shutterstock
Problemele de sănătate poate să strice concediul Foto: Shutterstock

Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie - Cabinet Planificare familială - Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, are câteva recomandări pentru cei care pleacă în concediu și vor să evite situații neplăcute în privința sănătății.

„Distrați-vă cu moderație. Nu consumați prea mult alcool, nu faceți abuz de mâncare, hidratați-vă corect și nu beți prea multă cafea sau energizante.

Dormiți suficient în timpul nopții. Chiar dacă peisajul este de vis sau ați vrea să petreceți cât mai mult timp alături de cei dragi, nu neglijați orele de somn.

Gândiți pozitiv. Orice problemă ați avea, încercați să vă relaxați și să profitați din plin de zilele libere“.

Atenție la soare

Cei care merg la mare pe perioada verii pot fi afectați de soarele puternic. Pentru a evita problemele, medicul arată că trebuie folosită o cremă cu factor de protecție ori de câte ori faceți plajă: „După ce ieșiți din apă, reaplicați crema pe toată suprafața corpului. Evitați expunerea la soare între orele 10:00-17:00.

Insolația. Aceasta reprezintă un real pericol în vacanțe dacă nu vă protejați corespunzător. Insolația apare, de regulă, după expunerea prelungită la soare și se manifestă prin dureri de cap, stare de greață și somnolență, însoțite uneori de febră.

În aceste cazuri, hidratarea este extrem de importantă. Cel mai bine este să preîntâmpinați astfel de situații, evitând să vă expuneți la soare în intervalul orar 10:00-17:00, dar și purtând șapcă sau pălărie și ochelari de soare.

Protejați-vă ochii cu ajutorul ochelarilor de soare. Vara este esențial să vă protejați ochii de radiațiile UV. Acestea pot duce la răni pe suprafața oculară sau cornee.

Infecțiile, alergiile, sindromul ochiului uscat, dar și durerile oculare, pot fi cauzate de soare sau vânt. De aceea, ochelarii sunt esențiali pentru protecția împotriva razelor solare.

Absolut toți, de la bunici la copii, trebuie să aibă o pereche bună de ochelari cu protecție UV. Totodată, nu uitați de lacrimile artificiale. Acestea ajută ochii să fie mereu umezi și ameliorează durerea oculară. Acestea nu trebuie să lipsească din bagajul pentru concediu“.

Părul poate fi deteriorat foarte repede

Părul, mai ales în cazul femeilor, poate avea mult de suferit din cauza soarelui, dar și a apei sau nisipului. „De aceea, cel puțin de două ori pe săptămână, aplicați o mască sau ulei de hidratare, chiar dacă sunteți în concediu.

De asemenea, optați pentru un balsam de păr care să fie o adevărată barieră împotriva razelor soarelui! Astfel, puteți alege fie un balsam standard, fie puteți folosi ulei de cocos. Cel de-al doilea este un ulei foarte hidratant și protejează părul în profunzime.

Faceți cât mai multă mișcare. Profitați de zilele de concediu pentru a vă plimba în natură cât mai mult timp“.

Mâncarea, un factor important pentru declanșarea problemele de sănătate

Mâncarea reprezintă unul dintre principalii factori care poate să afecteze starea de sănătate, astfel că trebuie să avem mare grijă atunci la ce mâncăm, mai ales că vara există un risc crescut pentru toxiinfecții alimentare. „De aceea, este necesar să vă asigurați că localul unde alegeți să mâncați este curat, iar mâncarea este gătită în ziua respectivă.

Este firesc ca în concediu să doriți să încercați alimente noi, specifice locului în care petreceți concediul. Totuși, este indicat să evitați mâncarea de tip fast-food, cumpărată de la colț de stradă.

Cel mai bine este să consumați fructe proaspete, să beți multă apă și să cumpărați mâncare numai din locuri care oferă siguranța preparatelor.

Luați cu voi în concediu o trusă de prim ajutor sau un kit cu medicamente pentru cazurile în care un membru al familiei se simte rău. Astfel, pentru alergii să aveți în geantă un spray nazal și picături pentru ameliorarea senzației de mâncărime a ochilor“, a mai adăugat medicul Cristina Cornoiu.

Pentru mușcături sau înțepături de insecte, în cazuri ușoare se recomandă spray-uri de calmare și dezinfectare a rănii, iar în cazurile grave se recomandă pastile antialergice.

Totodată, pentru probleme de stomac și greață se recomandă medicamente antidiareice, medicamente împotriva răului de mișcare. Luați cu voi și antitermice, în caz de febră sau insolație.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite