Ghid pentru a scăpa rapid de mahmureală
0
De Sărbători, românii consumă între 30 şi 40 de milioane de litri de vin, arată statisticile. Inevitabil, în multe cazuri, în zilele de după Anul Nou apare mahmureala. Acest ghid te va ajuta să elimini mai uşor simptomele neplăcute.
Mâncarea de a doua zi după o beţie te poate salva şi te poate ajuta să fii eficient în cazul în care eşti nevoit să mergi la serviciu. Chiar dacă ai senzaţia că orice ai mânca te va face să te simţi şi mai rău, asigură-te că mănânci ceva, fiindcă mâncarea ajută la metabolizarea mai rapidă a alcoolului şi la eliminarea lui mai rapidă din organism.
După ce ai mâncat, tratează-ţi durerea de cap cu medicamente pe bază de ibuprofen. Evită-le pe acelea care conţin acetaminofen (paracetamol), pentru că pot cauza probleme la nivelul ficatului.
Pentru deshidratare. Gâtul şi gura sunt uscate din cauza deshidratării, fiindcă alcoolul are proprietăţi diuretice. Problema este că, odată cu apa eliminată prin urină, se pierd şi electroliţi, ceea ce duce la afectarea muşchilor, de aici slăbiciunea resimţită. Bea multă apă minerală, pentru a acoperi şi necesarul de lichide, şi pe cel de electroliţi. De asemenea, poate fi util laptele de cocos.
Pentru stomacul deranjat. Alcoolul în exces irită stomacul şi provoacă greaţă, probleme digestive sau chiar vomă. Începe ziua cu nişte dicarbocalm şi cu nişte mâncăruri uşor de digerat cum ar fi bananele, biscuiţi săraţi sau sărăţele ori cu o supă.
Pentru iritabilitate şi oboseală. Pentru că ficatul s-a chinuit să metabolizeze alcoolul, iar acesta este unul dintre organele cu rol important în reglanrea nivelului de zahăr din sânge, este posibil să suferi de hipoglicemie. Acest lucru poate rezulta în stări de nervozitate şi dispoziţie proastă. Deşi aproape orice mâncare poate fi de ajutor, anumite studii spun că fructoza grăbeşte metabolizarea alcoolului. Bea un pahar mare de suc de portocale după o noapte „îmbăiată“ de alcool.
Pentru problemele de somn. Alcoolul are tot felul de efecte asupra somnului. Hipofiza (glanda pituitară) devine confuză şi eliberează o cantitate greşită de hormoni care reglează somnul. Sistemul nervos central devine supraexcitat, cauzând sensibilitate la lumină, la sunete sau la atingere. Toate acestea înseamnă că nu vei dormi foarte bine. În acest caz, nu poţi fi deloc eficient la serviciu, aşa că ar fi mai bine să-ţi mai iei o zi liberă şi să te odihneşti.