Scapă de mahmureală cu remedii naturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce ai petrecut o nopate întreagă, a doua zi poţi avea simptome neplăcute ale mahmurelii: dureri de cap, stări de greaţă, sensibilitate la lumină şi la zgomote puternice. Din fericire, există leacuri pentru toate acestea.

Se spune că prevenţia este cea mai bună cură pentru mahmureală, adică mai bine ar fi să consumi alcool moderat, decât să fii nevoit apoi să apelezi la tot felul de tratamente antimahmureală. Totuşi, nu este o regulă ca simptomele specifice mahmurelii să apară după un consum excesiv de alcool, spun specialiştii.
O persoană care nu obişnuieşte să bea alcool poate resimţi manifestările neplăcute dacă, într-o seară de sărbătoare, cum este cea de Anul Nou, a băut trei cocteiluri în decurs de patru-şase ore. De asemenea, se poate instala în condiţiile unui consum şi mai redus de alcool, dacă persoana respectivă a băut pe stomacul gol, dacă nu a dormit suficient înainte, dacă a dansat foarte mult în timp ce a băut (deshidratează suplimentar corpul) sau dacă suferă de anumite afecţiuni.

Limba-mielului îmblânzeşte simptomele

Una dintre cele mai recomandate plante pentru atenuarea simptomelor mahmurelii este limba-mielului. Reface nivelul optim de potasiu, unul dintre mineralele esenţiale eliminate din corp prin consumul de alcool şi, în plus, este o sursă importantă de vitamina C, care ajută la curăţarea toxinelor ce se formează în organism atunci când bem alcool. Se administrează sub formă de infuzie, care se prepară din două linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Se lasă zece minute şi se beau trei căni de ceai de-a lungul zilei de după consumul de alcool.

Anghinarea combate tulburările digestive

Pe de o parte, anghinarea ajută la înlăturarea senzaţiei de greaţă şi combate tulburările digestive (scaune moi şi dese) specifice mahmurelii, iar pe de altă parte, acţionează ca un pansament asupra ficatului afectat de consumul de alcool. În plus, anghinarea calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale. Specialiştii recomandă câte trei căni de infuzie de anghinare într-o zi, preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită şi din 250 ml de apă fierbinte. Se pot administra, de asemenea, suplimente alimentare cu extract de anghinare, care se pot procura de la PLAFAR.

Tot pentru atenuarea senzaţiei de greaţă şi pentru relaxarea aparatului digestiv se recomandă infuzia de mentă sau mestecarea frunzelor de mentă proaspete. Prepară ceaiul din una-două linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Lasă-l să se infuzeze 10-15 minute şi bea una-două căni în ziua de după petrecere.

Pentru protecţia hepatică necesară după consumul excesiv de alcool, poţi apela şi la armurariu. Silimarina din compoziţia sa ajută la refacerea celulelor hepatice, dar şi la eliminarea din corp a toxinelor rezultate în urma metabolizării alcoolului. Infuzia se prepară din una-doua linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită şi se lasă zece minute. Se beau două căni de ceai pe zi.

Ghimbirul şi ceaiul de lămâie taie greaţa

Starea de ameţeală, dar şi senzaţia de greaţă pot fi combătute cu ajutorul remediilor naturale pe bază de ghimbir. Pentru a atenua simptomele mahmurelii, specialiştii recomandă câte două-patru capsule cu extract de ghimbir pe zi sau două-trei căni cu infuzie. Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, taie rădăcina proaspătă în felii subţiri şi, pentru o cană de infuzie, pune patru felii în infuzor. Lasă la infuzat zece minute, apoi îndulceşte ceaiul cu miere polifloră şi bea-l călduţ. Un remediu excelent antimahmureală se prepară prin adăugarea în ceaiul de ghimbir îndulcit cu miere a sucului stors de la o jumătate de lămâie. Astfel obţii o combinaţie care îi oferă organismului aproape toate substanţele nutritive de care are nevoie după consumul de alcool.

Varza murată asigură nutrienţii pierduţi

În primul rând, varza murată asigură necesarul de vitamina C, esenţială pentru refacerea organismului. În plus, consumul de varză murată sau chiar de zeamă (moare) de varză ajută la eliminarea toxinelor acumulate prin consumul de alcool. De asemenea, în moarea de varză se regăsesc o varietate de enzime care stimulează circulaţia sângelui şi care, deci, grăbesc procesul de metabolizare a alcoolului. Se beau unul-două pahare cu moare de varză pe zi.

Spilcuţa, în loc de aspirină

Aspirina agravează iritarea stomacului produsă de băuturile alcoolice şi, deci, poate accentua tulburările digestive. Poţi înlocui aspirina cu o infuzie de spilcuţă, care nu are efecte secundare digestive. Ea atenuează durerile de cap şi, în plus, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui către creier, ceea ce ajută la combaterea stărilor de confuzie şi dificultăţilor de concentrare specifice mahmurelii. Se poate administra sub formă de tinctură, de ceai sau de tablete şi se respectă indicaţiile de pe prospect. Un alt remediu eficient contra durerilor de cap este infuzia de scoarţă de salcie, care se prepară dintr-o linguriţă de scoarţă mărunţită şi din 250 ml de apă fierbinte.

Cocteil din gălbenuş de ou şi din banană

Dacă senzaţia de greaţă nu este prea intensă, prepară-ţi un cocteil din gălbenuş de ou crud şi dintr-o jumătate de banană. Gălbenuşul conţine cantităţi mari de cisteină, o substanţă care ajută la metabolizarea alcoolului şi, în final, la eliminarea toxinei acetaldehidă, cea care determină instalarea mahmurelii. Iar bananele sunt o sursă importantă de potasiu, unul dintre principalele minerale pe care le „consumă" organismul în timpul procesării alcoolului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite