Filtrul UV, esenţial în alegerea ochelarilor de soare

0
0

Persoanele cu ochii deschişi la culoare şi copiii sunt mai sensibili la razele solare, de aceea protejarea vederii este mai mult decât necesară. Medicii recomandă purtarea ochelarilor de soare care oferă protecţie 100% contra razelor UVA şi UVB. Neprotejarea ochilor poate duce, în timp, la apariţia cataractei.

Pentru protejarea ochilor de efectele nocive ale soarelui este mai mult decât necesară purtarea ochelarilor cu filtru UV. „În alegerea ochelarilor de soare trebuie să ţinem cont, în primul rând de funcţionalitate, respectiv de protecţia împotriva razelor UV, pe locul secund situându-se componenta estetică. Aceşti ochelari trebuie să aibă un filtru UV puternic, cu indice de protecţie de sută la sută pentru UVA şi UVB", recomandă medicul Cristina Malcea, specialist oftalmolog la clinica MedLife din Bucureşti.

Ochelarii de soare sunt recomandaţi tuturor persoanelor care se expun la soare, mai ales celor care petrec mult timp afară (şoferilor). De asemenea, astfel de protecţie este necesară celor cu ochii verzi sau albaştri, deoarece au o sensibilitate mai crescută la lumină. Şi ochii copiilor trebuie protejaţi, mai ales că, în cazul lor, cristalinul este mai transparent decât în cazul adulţilor, iar retina micuţilor este mai vulnerabilă.

Culoarea nu influenţează protecţia

Gradul de protecţie pe care îl oferă ochelarii de soare nu este asigurat de culoarea lentilelor. Însă este important ca acestea să fie tratate cu o substanţă specială, care absoarbe radiaţiile. „Culoarea lentilelor nu influenţează cu nimic protecţia UV, dar modifică percepţia culorilor din mediul înconjurător şi sensibilitatea la contrast", spune medicul Cristina Malcea.

Cei mai folosiţi ochelari de soare sunt cei cu lentile maro, însă este important ca aceştia să nu distorsioneze culorile, lucru ce poate fi periculos mai ales pentru cei aflaţi la volan. Spre deosebire de lentilele închise la culoare, cele cu nuanţe mai deschise (galbene, roşii, portocalii) au avantajul că permit distingerea mai clară a obiectelor aflate la distanţă.

Lentilele pot fi din plastic, din sticlă sau din policarbonat (material foarte asemănător cu plasticul). Lentilele de sticlă oferă cea mai mare claritate, însă se pot sparge repede, iar cele din plastic sunt mai uşoare, dar au dezavantajul că se pot zgâria dacă nu sunt întreţinute corespunzător. În schimb, lentilele de policarbonat sunt mai rezistente.

Ochelarii trebuie achiziţionaţi numai din magazinele de optică medicală, pentru a fi siguri că respectă standardele internaţionale de calitate în ceea ce priveşte filtrele de protecţie şi tratarea specială a lentilelor. Pe ochelari trebuie să se regăsească marca „CE", precum şi procentul de protecţie contra radiaţiilor UVA şi UVB.

Indicaţi şi celor cu lentile de contact

Şi persoanele care poartă ochelari de vedere sau lentile de contact au nevoie de protecţie oculară antiUV. În cazul celor cu ochelari de vedere, protecţia trebuie asigurată de lentilele heliomate (care îşi schimbă culoarea în funcţie de intensitatea luminii) sau de ochelarii de soare cu dioptrii.

În cazul celor cu lentile de contact, medicul Cristina Malcea recomandă purtarea simultană a acestora şi a ochelarilor de soare obişnuiţi, fără dioptrii".

Riscuri: cancer şi cataractă

Expunerea îndelungată şi fără protecţie a ochilor la soare poate cauza arsuri corneene şi unele afecţiuni oculare, precum fotokeratita, o inflamaţie a corneei. Aceasta se manifestă prin usturime, senzaţia de nisip în ochi şi prin lăcrimare excesivă. Pe termen lung, neprotejarea ochilor de razele soarelui favorizează apariţia unor boli precum cataracta (opacifierea cristalinului). Un alt risc al neprotejării ochilor de soare este cancerul conjunctivei sau al pleoapelor.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite