Examinări medicale de care persoanele de peste 65 de ani s-ar putea să nu aibă nevoie. Pot fi dăunătoare

0
Publicat:

Adulții în vârstă, care caută asistență medicală, sunt expuși riscului de supratratare și de a efectua examinări de care nu au nevoie. Multe teste medicale comune nu sunt recomandate după o anumită vârstă sau dacă nu există simptome.

Anumite examinări ar putea fi contraindicate persoanelor în vârstă FOTO Shutterstock
Anumite examinări ar putea fi contraindicate persoanelor în vârstă FOTO Shutterstock

După vârsta de 65 de ani, mulți oameni merg tot mai des la medic pentru a primi ajutor în gestionarea unei boli cronice sau, pur și simplu, pentru a-și ține sănătatea sub control, notează VeryWell Health.

Mulți adulți în vârstă nu realizează înă că unele examinări și tratamente de rutină pot să nu fie necesare, ba chiar dăunătoare pentru ei.

Un studiu recent a evidențiat necesitatea măsurilor de protecție pentru a evita supratratarea pacienților adulți în vârstă, care pot include teste și screening-uri inutile, în special pentru cancer de prostată (testul PSA), infecțiile tractului urinar (ITU) și diabet.

Programarea pentru un simplu screening sau ajustarea unui plan de tratament poate să nu pară o problemă, dar poate avea, de fapt, consecințe negative asupra sănătății, pentru adulții în vârstă. Examinările medicale inutile pot fi, totodată, constisioare și stresante.

Multe femei în vârstă au în mod natural bacterii în vezica urinară care pot determina un test ITU să devină pozitiv. Cu toate acestea, prezența bacteriilor în tractul urinar nu înseamnă că acestea provoacă o infecție activă, mai ales dacă nu există niciun simptom.

Teste fals pozitive și consumul inutil de antibiotice

Atunci când un pacient fără simptome primește un screening pozitiv, acest lucru poate duce la o prescripție de antibiotice care nu este necesară, dar care ar putea avea efecte secundare precum greață, diaree și amețeli. Imaginea de ansamblu arată că prescrierea de antibiotice de care pacienții nu au nevoie contribuie la rezistența la antibiotice - o problemă în creștere.

Examinările pentru cancerul de prostată sunt un alt exemplu comun. Un studiu a constatat că testarea PSA la bărbații cu vârsta peste 69 de ani duce adesea la rezultate fals pozitive, ceea ce duce la proceduri invazive și la efecte secundare ale tratamentului. Acesta este o parte din motivul pentru care U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) nu recomand screening-urile PSA pentru bărbații cu vârsta de 70 de ani și peste.

Un alt risc pentru adulții în vârstă îl reprezintă consecințele negative asupra sănătății al supratratării diabetului. Deși este importantă gestionarea nivelului de zahăr din sânge, controlul glicemic trebuie modificat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și corpul lor se schimbă.

Katherine Ward, medic geriatru certificat de consiliu de la Stanford Senior Care, a declarat pentru Verywell că regulile de gestionare ale diabetului ar trebui să fie relaxate pentru adulții în vârstă, deoarece aceștia au un risc crescut de hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge), care poate le poate pune inclusiv viața în pericol.

Există multă conștientizare că unele teste și tratamente în medicină sunt utilizate în situații clinice în care nu s-au dovedit a fi benefice”, a spus Persell.

Examinările care ar trebui modificate pentru adulții în vârstă – sau evitate

Experții spun că există și alte teste medicale comune care ar putea fi modificate pentru adulții în vârstă sau chiar omise pentru unii pacienți. Furnizorii medicali trebuie să cântărească beneficiile față de posibilele daune în fiecare caz. Decizia de efectua un test, sau nu, ar trebui să se bazeze pe istoricul de sănătate al pacientului, sănătatea fizică actuală și speranța de viață.

Testele medicale obișnuite și examinările de care adulții în vârstă ar putea să nu aibă nevoie includ:

Colonoscopia;

Mamografia;

Papanicolau;

Screening-uri de anxietate;

Depistarea diabetului de tip 2.

Analizele și tratamentele recomandate pentru adulții în vârstă

Deși ar putea exista unele teste și examinări de care adulții în vârstă nu au nevoie, asta nu înseamnă că ar trebui să renunțe la îngrijirea medicală de rutină. Examinările de rutină și vaccinurile care sunt recomandate pentru populația de seniori includ:

Măsurarea tensiunii arteriale;

Măsurarea nivelului de colesterol;

Examen de vedere și auz;

Scanarea densității osoase (scanare DEXA);

Vaccin antigripal;

Vaccin pneumococic;

Vaccinul RSV.

Pacienții ar trebui să își întrebe medicul atunci când nu înțeleg de ce le este recomandat un screening și să fie mereu informați cu privire la riscuri și beneficii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite