Eutanasierea copiilor – un tabu la care Belgia renunţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Justiţie şi Afaceri Sociale din Belgia a aprobat săptămâna trecută un proiect de  lege care permite eutanasierea copiilor cu boli în faze terminale, acesta urmând să fie dezbătut în Senat pentru o decizie finală. Subiectul a creat dezbaterea la nivel naţional.

Dacă legea va intra în vigoare (analiştii sunt de părere că este foarte probabil ca aceasta să fie aprobată), Belgia va deveni prima ţară din lume care înlătură limita de vârstă pentru eutanasie. Eutanasia este legală în Belgia din mai 2002.

În România, eutanasia şi sinuciderea asistată sunt interzise atât de lege, cât şi de Codul de deontologie medicală. Articolul 121 al codului interzice ”cu desăvârşire eutanasia, adică utilizarea unor substanţe sau mijloace în scopul de a provoca decesul unui bolnav, indiferent de gravitatea şi prognosticul bolii, chiar dacă a fost cerută insistent de un bolnav perfect conştient”.

Oponenţii eutanasiei spun că aprobarea legii va duce la pruncucidere şi lasă decizia pe mâinile unor persoane mult prea tinere care să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Eutanasia este ilegală în majoritatea statelor lumii.

„Odată ce există posibilitatea eutanasierii copiilor, cererea pentru o asemenea procedură probabil va creşte”, a declarat pentru „The Guardian” Benoit Beuselinck, medic oncolog şi fondator al unei campanii antieutanasie din Belgia. Beuselinck crede că va fi foarte dificil păstrarea unor limite în privinţa eutanasiei odată ce tabuul uciderii va fi înlăturat.

Dr. Kenneth Chamarae, membru al unui grup de cercetare din cadrul Free University din Bruxelles ce studiază impactul legalizării eutanasiei, a declarat pentru CNN că proiectul precizează că doar minorii capabili să ia o decizie în cunoştinţă de cauză vor putea să opteze pentru eutanasie în cazul în care suferă de durere fizică insuportabilă cauzată de o boală incurabilă. Chamarae crede că totuşi nu există motive de îngrijorare pentru că puţini copii vor opta pentru eutanasie, iar experienţa din Olanda (eutanasia este legală pentru copiii de peste 12 ani) îi dă dreptate.

Belgia este deja văzută ca una dintre cele mai liberale ţări atunci când vine vorba de eutanasie, care este legală inclusiv pentru pacienţii care nu se află în fază terminală. Frecvenţa solicitării de eutanasiere a crescut an de an după legalizarea acesteia. În 2012, s-a înregistrat un număr record de solicitări (1.432), în creştere cu 25% faţă de anul precedent.

Prin contrast, în Franţa, eutanasia este deocamdată ilegală, deşi între 56% şi 92% din populaţia Franţei sprijină legalizarea eutanasiei pentru pacienţii cu boli incurabile, potrivit France 24. Sinuciderea de săptămâna trecută a unui cuplu în vârstă de 86 de ani a reaprins dezbaterea privind legalizarea eutanasiei. Anterior, preşedintele Francois Hollande a promis să înainteze un proiect de lege pentru eutanasie până la sfârşitul lui 2013. În plus, cifrele oficiale scot la lumină o realitate tulburătoare: anual au loc ilegal peste 3.000 de decese în urma eutanasierii.

În Europa, eutanasia medicală la cererea pacientului este legală numai în trei ţări: Olanda, Belgia şi Luxemburg.

Olanda, prima după Germania nazistă

În 2002, Olanda a devenit prima ţară care legaliza eutanasia după Germania nazistă, potrivit publicaţiei britanice ”The Telegraph”. Din 2002, numărul de persoane care optează pentru procedura de eutanasie a crescut cu peste 100% până în 2012 (în 2003 aplicaseră 1.626 de pacienţi).

Autorităţile estimează că una din 30 de morţi are loc în urma eutanasierii. Anul trecut au avut loc 4.188 de eutanasieri, cu 13% mai mult decât în 2011, marcând al şaselea an de creştere consecutivă.

Eutanasia este admisă doar pentru copiii cu vârste de peste 12 ani, iar copiii de până la 16 ani au nevoie de acordul părinţilor pentru obţine procedura. Totuşi, din 2002, numai cinci copii au cerut să fie eutanasiaţi şi doar unul dintre aceştia avea sub 16 ani.

Luxemburg: cele mai puţine cazuri

Luxemburg este cea de-a treia ţară din Uniunea Europeană după Olanda şi Belgia care a legalizat eutanasia (în 2009) pentru pacienţii cu boli în faze terminale, condiţia de bază fiind ca pacientul să primească aprobarea a doi doctori şi a unei comisii de experţi.

Luxemburg are cea mai scăzută rată de eutanasieri medicale din Europa, în 2011 şi 2012, înregistrându-se doar 14 cazuri, de zece ori mai puţin decât în Olanda, dacă vorbim în termeni de număr de eutanasieri raportat la populaţie, potrivit ”The Telegraph”. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite