Despre pericolele implanturilor dentare ieftine şi ale conceptelor „dinţi într-o zi“, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Anca Vereanu, medic primar stomatolog, specialist în chirurgie dento-alveolară şi implantologie orală, vine la Adevărul Live să demonteze miturile implanturilor în orice condiţii şi la preţuri derizorii.


Intră în dialog cu noi şi adresează-i întrebări invitatei noastre. 

Aş vrea să-mi permiteţi să mă transform eu în reporter şi să vă întreb: dvs. ca potenţial pacient care are nevoie de implanturi cum vedeţi această problemă?

Când văd diferenţe mari de preţ îmi pun întrebarea de unde provin. Uneori acelaşi implant, aceeaşi firmă să coste de zece ori mai puţin, poate. De ce?

Da şi trebuie să ne punem întrebarea de ce este atât de prezentă reclama în stomatologie peste tot. Sunt anumite clinici care promovează un anumit tip de implant, o anumită procedură şi lucrul acesta bulversează pacienţii., Pentru că, pe de altă parte, suntem noi, generaţia 50 plus, nu suntem o generaţie care ne bazăm prea mult pe marketing şi promovare. Suntem printre ultimele generaţii care ne-am bazat pe profesionalism, axaţi pe o muncă de calitate în cabinet, avem o mare parte din pacienţi mulţumiţi. Pentru mine nu reprezintă un target să fac reclamă la implanturi.

Aceste reclame pe care le vedem peste tot aparţin unor clinici, fonduri de investiţii sau companii bazate pe un număr mare de clinici şi abonaţi şi care-şi doresc un plus financiar pe lună. Şi cum poţi să-l obţii decât făcând promovare ca lumea să te vadă pe unde eşti şi să vină la tine.

Aceste promovări au la bază preţuri. Şi proceduri. Foarte rar sunt promovaţi medicii.

Cred că pentru pacient e foarte greu să aleagă între această multitudine de oferte şi aşa de puţină educaţie medicală câtă se face la noi în ţară.

Problemele de sănătate orală din România – cel mai mic consum de periuţe de dinţi şi pastă de dinţi pe cap de locuitor – nu înseamnă că trebuie să faci reclamă de implanturi sau la o procedură implantologică. De ce nu se face reclamă să vină lumea să-şi trateze dinţii? De ce? Pentru că implantologia orală aduce foarte mulţi bani în cabinetele medicilor stomatologi.

Se promovează lucrurile care aduc bani şi nu cele care nu aduc bani.

Să faci o plombă frumoasă îţi ia şi o oră. Mie personal să pun un implant îmi ia zece minute, cinsprezece maximum. Cu stat de vorbă şi întreţinut pacientul, 20 de minute. Vorbesc de condiţia ideală de a pune un implant. Câştigul este de 100 de ori mai mare decât la o plombă.

Greşit să gândeşti aşa dacă eşti un medic. Dacă eşti un comerciant, fireşte că îi vei spune pacientului că e mai bine să scoată dintele şi să pună un implant.

Eu sunt conservatoare, pentru mine cea mai bună soluţie pentru pacient este tratarea dinţilor pe care îi are.

Când ai atrofie mare sau eşti foarte tânăr procedura de implant de dinţi într-o zi nu va ţine.

A scoate un dinte sănătos e, într-o lume civilizată un act de malpraxis.

Procedura de dinţi într-o zi este absolut salvatoare pentru seniori. Dar la tineri se schimbă fonaţia, dicţia este complet diferită. Plus că la 3-4 luni este nevoie de o igienizare completă.

Crudităţile necesită cea mai mare durată de mesticaţie, nu carnea. Mestecăm salata mai mult timp decât carnea.

Suntem un popor sărac şi foarte mulţi se bucură la un cost mai mic.

Atunci când alegem o variantă trebuie să ne gândim la siguranţa noastră pe termen lung.

Cum putem să ne dăm seama că facem alegerea corectă? Şi câtă încredere putem avea într-un implant de 150-200 de euro?

Trăim într-o lume în care preţul nu reflectă calitatea. Un preţ mare nu reflectă întotdeauna calitatea, dar un preţ mic, niciodată. Mai bine te întrebi ce e cu preţul mare.

Am văzut persoane care conduc maşini ultimul tip, de sute de mii de euro, dar când zâmbesc nu mai au nimic de la canini încolo. Cu toate că şi cu dinţii umbli pe stradă. Dinţii sunt o carte de vizită mai bună decât maşina. Ei spun foarte mult despre modul în care te respecţi pe tine.

Un preţ mic poate ascunde un implant de proastă calitate.

Toată lumea ar trebui să înţeleagă că implantul este un şurub. Dar punându-l în gură este foarte important din ce e făcut acel şurub. Puritatea titanului sau a zirconiului.

Dar implantul nu este atât de important cum este doctorul. Pacienţii plătesc o manevră chirurgicală şi un doctor. Deci preţul unui implant nu reflectă preţul produsului ca implant.

Pacientul ar trebui să caute specialistul, şi nu preţul.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite