Ce scuze ridicole invocă cel mai des românii pentru a fugi de stomatolog. Mituri comune desfiinţate de dentişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă în România s-ar face prevenţie, am ajunge să scoatem mult mai puţini bani din buzunar, spun specialiştii FOTO: arhiva
Dacă în România s-ar face prevenţie, am ajunge să scoatem mult mai puţini bani din buzunar, spun specialiştii FOTO: arhiva

Deşi cei mai mulţi români au probleme cu dantura, scuza cel mai des invocată este „e prea scump să mergi la doctor“, la pachet cu „nu vreau să mă radiez“ şi „e prea dureros, mi-e frică“. Un medic stomatolog ne contrazice cu argumente.

Serviciile stomatologice sunt considerate de pacienţii din România drept foarte scumpe, motiv pentru care, deşi toate studiile arată că românii au probleme stomatologice mari, în continuare prea puţini ajung în cabinetul medicului. Decontarea acestor servicii de către CAS se face la valori extrem de mici, birocraţia este mare, motiv pentru care foarte puţini medici stomatologi sunt astăzi în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii români sunt, în schimb, foarte-foarte căutaţi de străini care în ţările lor ar plăti astfel de servicii mult mai scump.

Nu preţul este, însă, piedica, e de părere medicul stomatolog Mihăiţă Secu, specialist în implantologie, care a adus într-un oraş de provincie, Slatina, servicii din clasa premium şi spune că a avut plăcuta surpriză să constate că pacienţii săi au înţeles adevărul sintagmei „suntem prea săraci să ne cumpărăm lucruri ieftine“. Care ar fi, însă, calea să nu ajungem la implantul dentar şi să ne păstrăm dantura sănătoasă, fără să cheltuim mult.

„Serviciul stomatologic este unul dintre cele mai ieftine servicii. Dacă dumneavoastră mergeţi la stomatolog o dată pe an, la majoritatea cabinetelor consultaţia este gratis. În schimb, îţi faci un detartraj, o curăţare profesională, costă vreo 240 lei. Împărţit la 365 de zile, vine sub un leu pe zi. Dacă eu mi-am făcut o lucrare în care am băgat 10.000 euro astăzi, şi eu nu mă mai duc la doctorul ăla 7 luni de zile, clar că va fi o problemă acolo. Dar dacă eu merg lunar, e imposibil să se întâmple ceva. Eu le spun pacienţilor că vreau să ne vedem în decurs de 6 luni de zile. Ba chiar de la recepţie sună: «treceţi pe la noi, să vedem cum sunteţi!». Dar pacienţii îşi spun: «Dacă-s bine, la ce mă duc?!»“, explică medicul cum ar trebui să decurgă relaţia noastră cu medicul stomatology şi cum se întâmplă în realitate.

„Cu undeva sub un leu pe zi, per an, am scăpa, dacă am face prevenţie. Asta e cea mai ieftină. Dar dacă stai deoparte şi ajungi când e foarte târziu, costă. Pe de altă parte, te vaiţi: «Aoleu, implantul dentar costă atât»!. Ok, dar dacă mergi la consult şi medicul îţi spune că ai nevoie de un rinchi nou? Vuieşte Internetul peste tot că e nevoie de donaţii, de 10.000, de 50.000 euro. Deci stomatologia nu e atât de scumpă, în comparaţie cu medicina generală. Şi riscuri sunt, pentru că ce nu înţeleg oamenii, şi poate că nici mulţi colegi, e că şi gura e un organ. Nu poţi să iei gura – mi-ar foarte uşor – «lăsaţi-mi gura, vă sun eu când e gata!». Tocmai de-asta şi fac analize şi suflu şi-n iaurt“, continua medicul, explicând că intervenţiile complexe se fac doar după un set amănunţit de analize de sânge şi investigaţii imagistice.

Vorbind de investigaţii, ajungem la un alt of al românilor, legat de pericolul pe care aceştia consideră că îl reprezintă cele imagistice, radiografiile în special.

„O radiografie făcută la timpul ei te scapă de multe. Avem şi concepţia asta: «A, păi nu vreau să mă radiez». Păi, dacă vorbesc la telefon 20 de minute, mi-am făcut o radiografie totală, panoramică. Dacă merg cu avionul de-aici până-n Germania, două ore, echivalează cu cinci radiografii totale, nimeni nu ştie treaba asta. Mai treci prin filtru, mai faci o radiografie, şi cu toţii trecem prin filtru. Ba chiar, acum, la Dusseldorf, când m-am întors, aveau scanner la tot corpul, te scanau din cap până-n picoare. Aparatele prin care trec bagajele noastre sunt fabricate de firma Durr, firma Durr face şi aparate de radiologie medicală. Cu toţii avem wireless în casă, telefonul îl ţii pe noptieră la capul patului, sau în pat, sau…“, a explicat medicul, continuând cu demontarea unui alt mit, legat de durerea pe care o resimţi în timpul intervenţiilor stomatologice, şi care nu mai are de foarte multă vreme suport în realitate. Tehnica a avansat foarte mult, există variante multiple, chiar şi pentru pacienţii care se tem de ace.

„De la ultimul târg de aparatură medicală am adus o seringă, un dispozitiv prin care faci anestezie fără durere. Este un dispozitiv care injectează cu o viteză extraordinar de mica anestezicul, încât pacienţii nu simt. Am încercat-o şi pe pacienţii foarte sensibili şi a mers. Nici înainte nu era dureros, dar cu dispozitivul ăsta minune…“, a mai spus medicul, care insistă pe faptul că şi în implantologie, devenită o soluţie pentru cazurile extreme în care pacienţii ajung tocmai pentru că au evitat prezentarea în cabinetul stomatologului, „cel mai bun sistem de implanturi din lume a fost şi va rămâne dintele, dacă pot să-l salvez, îl salvez , asta clar. Dacă nu mai am nicio şansă şi nu pot să-l salvez, atunci devine cea mai bună soluţie la lipsa dentară  implantul, dar nu devine implantul cea mai bună soluţie la prezenţa unui dinte“.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite