De ce lăcrimezi atunci când tai ceapă
0Tăiatul cepei este o adevărată corvoadă pentru gospodine pentru că lacrimile nu contenesc să curgă, mai ales dacă nu ştii câteva trucuri care să oprească acest fenomen.
Dar care este explicaţia din spatele lacrimilor?
Ce anume din această legumă atât de frecvent folosită în bucătărie ne face să plângem?
Doamna doctor Speranţa Schmitzer, medic oftalmolog la Clinica Oftalmestet, oferă răspunsul.
Atunci când tai o ceapă, celulele ei se “sparg”, eliberând alinaza, o enzimă caracteristică, împreună cu un compus al sulfului. Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, până când devine volatil şi ajunge la ochi în maximum 30 de secunde. Având sulf în compoziţie, acestă substanţă este iritantă pentru ochi. Când atinge corneea, terminaţiile nervoase o “simt” imediat şi îi semnalizează creierului că în ochi a pătruns un iritant. Astfel, se formează lacrimile, care protejează ochii, spune medicul.
Cum să tai ceapa fără să plângi
- pune ceapa la congelator timp de jumătate de oră înainte să te apuci să o toci;
- ţine apă în gură cât timp tai ceapa;
- foloseste onion goggles, ochelari speciali pentru tăiat ceapa (vei arăta caraghios cu ei, dar măcar nu mai lăcrimezi);
- ţine ceapa într-un vas cu apă rece, timp de 30 de minute, şi abia apoi toac-o.
Plângi când tai ceapa? Trucul simplu care te scapă de lacrimi în bucătărie
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.