De ce fac burtă bărbații care consumă alcool. Medic: „Nu este un stomac mărit, burta aia este plină de grăsime”

0
Publicat:

Circumferința crescută a taliei la bărbați poate avea o mulțime de efecte adverse asupra sănătății, iar alcoolul favorizează depozitarea grăsimii în jurul taliei, din cauza convertirii testosteronului în estrogen.

Petrecere „scăldată” în alcool. FOO Arhivă
Petrecere „scăldată” în alcool. FOO Arhivă

Această problemă nu se rezumă doar la aspectul estetic, ci are implicații serioase pentru organism. O circumferință abdominală mare este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, iar grăsimea acumulată în jurul taliei poate afecta circulația sângelui și poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Excesul de grăsime abdominală poate contribui la apariția sindromului metabolic. Acest sindrom este caracterizat de creșterea colesterolului rău, hiperglicemie și hipertensiune arterială.

„Burta aia nu sunt mațe mărite, nu este un stomac mărit, burta aia este plină de grăsime pentru că acea persoană a consumat cronic mult alcool, alcoolul a convertit cronic testosteronul în estrogen, iar estrogenul cronic a depozitat grăsime fix în abdomen, fix pe organe, fix în mezenter, în prapure și în ficat”, spune dr. Mihail Pautov.

Testosteronul este un hormon important pentru sănătatea bărbaților, iar conversia acestuia în estrogen poate duce la creșterea depunerii de grăsime în zona abdominală.

„Dacă ești bărbat și ai 40 de ani și ești deja dezvoltat și consumi alcool, testosteronul pe care tu îl ai, și e posibil să ai deja puțin pentru că ai 40 de ani, trebuie să faci lucruri ca să-ți crești nivelul de testosteron. Tu deja ai puțin, te duci la o petrecere, bei alcool, testosteronul va fi convertit în estrogen într-o oarecare măsură, iar estrogenul favorizează depunerea de grăsime abdominală. Așa putem să ne explicăm acea burtă de bere sau burta de alcoolic. Și special persoanele care consumă cronic alcool și au burta aia mare, ei fiind slabi”, mai spune dr. Mihail.

Specialiștii ne recomandă să acordăm atenție circumferinței taliei și să adoptăm un stil de viață sănătos pentru a preveni riscurile asociate cu depozitarea excesivă de grăsime în această zonă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite