De ce este generația anilor '90 una de sacrificiu. Psihologii explică fenomenul cauzat de traumele copilăriei

0
Publicat:

În ultimii ani, tot mai mulți români ajung să apeleze la ajutorul psihologilor. De cele mai multe ori este vorba despre tinerii născuți în anii '90, susțin specialiștii, care cunosc și cauzele care îi aduce pe aceștia la terapie.

Bărbat la psiholog SURSĂ FOTO wondriumdaily
Bărbat la psiholog SURSĂ FOTO wondriumdaily

Specialiștii arată că vizita la psiholog nu mai este de multă vreme un moft, devenind o necesitate care are capacitatea de a restabili echilibrul în viața unei persoane.

Generația sacrificată emoțional

Psihologii susțin că, de cele mai multe ori, românii se confruntă, la maturitate, cu probleme cauzate de traumele suferite în copilărie. În majoritatea cazurilor este vorba despre pacienți cu vârste de până în 30 de ani. Conform psihologilor, există și o explicație pentru acest lucru, care tinde să devină un adevărat fenomen.

Adresabilitatea este în creștere, simțim acest lucru de la an la an. Vorbim mai ales despre tinerii născuți în anii '90, pe care i-aș putea numi o generație de sacrificiu. Sunt tinerii care nu au trăit în comunism dar care au fost crescuți în maniera respectivă. Vorbim mai ales despre tineri care au traume din copilărie, probleme nerezolvate, care le afectează viața în prezent. Ne referim la anumite episoade din copilărie, care le-au marcat existența. Este foarte important să înțelegem că traumele din copilărie își pot pune amprenta în viața de adult. O traumă, cât ar fi de mică, poate conduce la devieri de comportament importante. Astfel, pot apărea dependențe precum fumatul, consumul de alcool sau chiar jocurile de noroc. Totodată, se poate instala depresia dacă această problemă nu este tratată cu ajutorul unui specialist”, declară Andreea Coman, psiholog clinician.

Acceptarea traumelor, cel mai greu pas spre vindecare

Psihologii susțin că, de cele mai multe ori, persoanele care se confruntă cu astfel de probleme nu conștientizează că ele au legătură cu traumele suferite în copilărie. Astfel, mulți dintre ei ajung să solicite ajutor în momentul în care se confruntă cu stări de anxietate și chiar depresie, iar acestea au ajuns să le afecteze viata.

Totodată, specialiștii susțin că este foarte important ca oamenii să conștientizeze că terapie îi poate ajuta și că acceptarea unor episoade din copilărie poate fi esențială pentru vindecare.

Cei mai mulți dintre pacienții pe care îi avem nu conștientizează că se confruntă cu o problemă de acest gen. Mulți vin cu o problemă actuală și află că ea are legătură cu o traumă din trecut. Este important ca terapeutul să descopere traumele respective și să îl facă pe pacient să conștientizeze cât de importante au fost acestea. Apoi, urmează etapa de acceptare, de împăcare, care este cea mai dificilă și de lungă durată”, adaugă psihologul ieșean.     

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite