Cum ne menținem tineri și după 50 de ani. Regulile de urmat ale unui cunoscut psiholog

0
Publicat:

Îmbătrânirea nu apare odată cu înaintarea în vârstă, așa cum mulți cred, ci prin ceea ce ne spunem și simțim zi de zi. Dacă trăim ca și cum vom fi veșnic tineri, subconștientul va transmite corpului această stare, iar vârsta biologică va reflecta acest lucru.

Tinerețea este o stare care trebuie trăită în fiecare moment FOTO arhivă Adevărul
Tinerețea este o stare care trebuie trăită în fiecare moment FOTO arhivă Adevărul

Secretul tinereții stă și în dietă, dar mai ales în modul în care ne setăm mintea și implicit emoțiile. Cercetătorii au descoperit chiar și gena nemuririi, dar și telomeraza, o proteină asociată cu rezistența la îmbătrânire.

De asemenea, în urma unor studii științifice s-a constatat că hidra de apă dulce este practic nemuritoare, iar o anumită specie de meduză are capacitatea remarcabilă de a se regenera.

„Omul este considerat o ființă foarte evoluată, dar, cum toate acestea, este supus procesului de îmbătrânire, care nu este întâlnit la hidra de apă dulce și anumite meduze. Explicația este că îmbătrânirea este, de fapt, un program instalat la nivel de ADN”, susține psihologul Stelian Chivu.

Sunt persoane care se simt și arată la 70 de ani ca la 40, în timp ce alții arată extrem de îmbătrâniți la 35 de ani.  Dacă vorbim de vârstă, ea înseamnă cu totul altceva pentru fiecare dintre noi. Vârsta biologică este dată de starea de sănătate și capacitatea funcțională a corpului.

„Șinele” programelor de îmbătrânire

Sunt oameni în vârstă care au o vârstâ biologică mult mai mică decât cea din buletin. În schimb, vârsta cronologică este calculată în ani de la momentul nașterii și este cea care îi programează mental pe cei mai mulți dintre noi.

„După ce trec de 50 de ani, mulți se consideră bătrâni. Dacă ajungi să crezi acest lucru, exact asta se va întâmpla și cu organismul, pentru că acesta urmează mintea”, explică psihologul Stelian Chivu. Vârsta psihologică este dată de nivelul de dezvoltare a personalității, de starea internă în care se află psihicul nostru.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Mai există și o vârstă mentală, care este măsura abilităților mentale ale unei persoane în comparație cu numărul total de ani necesari unui copil pentru a ajunge la același nivel mental.

Îmbătrânirea apare de multe ori prematur atunci când am trecut prin traume emoționale sau am căzut pradă programelor emoționale negative, spune specialistul. La acestea se adaugă munca excesivă, alimentația nesănătoasă, stresul, fumatul și alcoolul.

Pragul de 50 de ani este unul psihologic. „Cine a împlinit această vârstă, nu își antrenează mentalul și nu comunică cu propriul subconștient, are tendința să se considere bătrân, în special din cauza influențelor venite din exterior, de la familie, anturaj, societate. Este important să ieșim de pe șinele acestor programe de îmbătrânire”, punctează psihologul Stelian Chivu.

„Trăiește ca și cum vei fi veșnic tânăr”

Ieșirile în natură sunt, de asemenea, importante, pentru că cei în cauză nu scapă doar de stres și își reîncarcă bateriile, ci încep să identifice și similitudinile cu ceea ce ne înconjoară. Pentru că tinerețea este, de fapt, o stare, care nu este dată de vârsta cronologică, psihologică sau mentală.

„Este foarte simplu. Dacă trăim permanent starea de tinerețe, așa cum e normal, subconștientul nu face diferența între real și imaginar și va executa această comandă imediat, iar organismul va rămâne tânăr o perioadă îndelungată de timp. Acest lucru poate fi ușor verificat prin vârsta biologică pe care o avem”, spune psihologul Stelian Chivu.

Programarea mentală este la fel de importantă. Specialistul a lucrat cu diverse persoane care intraseră în depresie după pensionare pentru că trăiau cu impresia că viața lor s-a cam încheiat. Nu se mai simțeau la fel de utili și programul de îmbătrânire se instala pe deplin.

Esențial este să învățăm să ne relaxăm și să deprindem câteva programe simple de respirație, care ajută enorm creierul să se oxigeneze mai bine și să funcționeze astfel în parametrii optimi.

Specialistul oferă o tehnică eficientă de respirație. Dimineața, la răsăritul soarelui, sau, dacă nu putem, să vizualizăm răsăritul și cel puțin trei minute să inspirăm acea energie și să o lăsăm să se ducă acolo unde corpul o cere.

„Dacă trăim ca și cum vom fi veșnici tineri, oricât de ciudat poate părea la prima vedere, ne menține în această stare chiar și la vârste extrem de înaintate, iar dovezile sunt la tot pasul”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite