De ce e important să purtăm șapcă sau pălărie în zilele caniculare: „Există riscul de accident vascular cerebral hemoragic”
0Expunerea la soare în zilele caniculare nu ne produce doar disconfort, ci ne poate pune chiar viața în pericol, dacă se întâmplă pe perioade lungi și fără protecție adecvată.
Capul este una dintre cele mai sensibile părți ale organismului atunci când vorbim de pericolul expunerii la soare în zilele caniculare. Fruntea și scalpul se pot supraîncălzi și ne poate fi pusă chiar viața în pericol. Cele mai expuse sunt persoanele tunse foarte scurt.
Medicul Dragoș Toader din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Olt explică de ce este important să ne acoperim capul și fruntea în zilele caniculare, în situația în care nu putem evita expunerea la soare, pentru a preveni producerea unor evenimente grave.
„Hipertermia se instalează foarte rapid la nivel cranian din cauza faptului că nu avem grăsime, nu avem mușchi. Avem piele, os. Radiația solară e absorbită de piele, trece imediat în structura osoasă și pătrunde în creier. În creier produce edem cerebral, se umflă circumvoluțiunile, cresc presiunile, se produce vasodilatație și există riscul de accident vascular cerebral hemoragic”, precizează medicul.
Șepcile și pălăriile, de culori deschise, care să ne protejeze și scalpul și fruntea, sunt cele mai indicate pentru zilele în care nu putem amâna o ieșire la orele în care soarele este deosebit de agresiv.
Semnele că am stat prea mult în soare și organismul are de suferit sunt de obicei cefaleea migrenoidă, transpirația abundentă și senzația de amețeală. În caz de hipertermie „simți efectiv fruntea încinsă, foarte încinsă, când pui palma o simți ca și cum ai avea febră 40”, explică dr. Dragoș Toader.
Primul gest pe care ar trebui să-l facem este să încercăm să răcorim fruntea și scalpul cu apă. Potrivit este să folosim un prosop sau un alt articol din material textil, de preferat din bumbac sau in, pe care să îl înmuiem în apă și îl punem pe cap sau în jurul capului. Dacă situația nu este atât de gravă încât să fie necesar ajutor medical specializat, se pot administra medicamente care să combată febra sau cefaleea.
La copii se poate instala hipertermia și mai repede decât la adulți, avertizează medicul, însă copiii, datorită mobilității cartilaginoase a cutiei craniene, sunt mai puțin expuși riscului de accident vascular cerebral hemoragic.
Cazuri grave, de accident vascular cerebral sau infarct, determinate de expunerea la soare timp îndelungat se produc și astăzi cu frecvență mai mare în mediul rural, unde se desfășoară munci în câmp ore întregi, până după orele prânzului, mai spune medicul.
Pentru a ne feri de efectele nocive ale razelor solare, inclusiv de arsuri solare, este important să ne protejăm purtând haine în culori deschise, largi, din fibre naturale, care să ne acopere tot corpul. Recomandarea este să limităm timpul petrecut sub acțiunea directă a soarelui și să ne hidratăm corect. Băuturile alcoolice, indiferent de concentrația de alcool, sunt contraindicate, acestea producând deshidratare.