Metoda simplă prin care afli singur indicele radiației UV. De la ce valori devine soarele periculos pentru organism

0
Publicat:

Indicele de radiație ultravioletă UV, definit cu scopul de a ajuta populația să se protejeze în condițiile unui cer senin, poate fi estimat printr-o metodă extrem de simplă. De la ce valori ar trebui să ne alarmăm.

Expunerea la soare, fără protecție, ne pune sănătatea în pericol FOTO: Shutterstock
Expunerea la soare, fără protecție, ne pune sănătatea în pericol FOTO: Shutterstock

Estimarea nivelului de radiații ultraviolete la suprafața Pământului are rolul de a ajuta populația să se protejeze în condițiile unui cer senin. Scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15, iar valorile mai mari de 7 echivalează cu un nivel puternic de radiații, ceea ce presupune un risc crescut pentru piele și ochi.

Conform ghidului pentru acțiunea în caz de caniculă, publicat pe www.fiipregatit.ro, o metodă extrem de simplă prin care putem afla dacă nivelul indicelui UV este mare este să ne observăm propria umbră. Astfel, dacă umbra noastră este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiațiile pot deveni periculoase pentru organism.

Cum interpretăm valorile

Pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie puteți regăsi zilnic valorile indicelui UV înregistrate în țara noastră. Iată și ce ne spun acestea:

Un indice UV între 0 și 2 ne indică un risc scăzut pentru organism. Cu toate acestea, pentru persoanele cu o piele care se înroșește repede este indicată folosirea de creme cu factor de protecție 15 și a ochelarilor de soare.

Un indice UV între 3 și 5 indică un risc mediu. În acest caz se recomandă ochelari de soare, șepci, pălării cu boruri largi, îmbrăcăminte ușoară, de culori deschise, din materiale naturale precum in, bumbac, dar și folosirea de creme cu SPF 15, aplicate la 2 ore.

Un nivel între 6 și 7 indică un risc crescut. În acest caz avem nevoie de mai mult decât ochelarii de soare și pălărie. Se recomandă să evităm expunerea, indiferent de măsurile de protecție pe care le adoptăm, în intervalul orar 10,00 și 16,00, sau să folosim, dacă nu putem evita expunerea, creme cu factor de protecție ridicat.

Indicele între 8 și 10 reprezintă un risc foarte crescut de radiații UV. În acest caz trebuie evitată expunerea în intervalul 10,00 – 16,00 „cu desăvârșire”, este sfatul. Dacă suntem nevoiți să ieșim, pe lângă pălăriile cu boruri largi, ochelarii de soare și îmbrăcămintea adecvată, trebuie să folosim creme cu SPF 50 plus și să căutăm locuri umbrite.

Indicele între 10 și 11 și peste această valoare este unul extrem de crescut, pentru că expunerea în aceste condiții poate arde o piele neprotejată în doar câteva minute.

Conform unui ghid postat pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Olt, expunerea la soare poate face și mai mult rău în prezența anumitor agenți care pot produce hipersensibilitate la radiațiile UV.

Pe site-ul ANM poate fi consultat indicele UV în condiții de cer senin FOTo. ANM
Pe site-ul ANM poate fi consultat indicele UV în condiții de cer senin FOTo. ANM

Astfel, folosirea anumitor medicamente, precum unele antibiotice (tetraciclina, sulfatiazol), antidepresive, antihipertensive, diuretice, antipsihotice, crește riscul de hipersensibilitate. De asemenea, risc crescut prezintă și folosirea anumitor produse de machiaj sau parfum, care conțin substanțe chimice fotosensibilizante, expunerea în acest context putând duce la leziuni cutanate de tip urticarian.

Un sfat pe care ni-l mai dau specialiștii este acela de a folosi creme antisolare cu protecție completă, atât UVA, cât și UVB. Deși dacă nu folosim cremă cu factor de protecție UVA nu se vor produce arsuri, în cazul acțiunilor radiațiilor de tip A pot să apară în timp modificări celulare de tip cancerigen.

Produsele de protecție trebuie să fie rezistente la apă și să le reaplicăm periodic pe toată perioada expunerii la soare. Atenție și la pielea din jurul ochilor și a buzelor, pe care ar trebui să o îngrijim de asemenea cu produse cu factor de protecție solară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite