Cum se tratează sensibilitatea dentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea dentară poate fi prevenită prin evitarea băuturilor acidulate, reci sau fierbinţi
Durerea dentară poate fi prevenită prin evitarea băuturilor acidulate, reci sau fierbinţi

Motivul pentru care unele persoane acuză dureri ascuţite la rece, cald, dulce sau la alimente acide este că nu se spală corect pe dinţi. Periajul incorect şi folosirea unor substanţe abrazive pot traumatiza dantura şi gingia. Igiena adecvată şi gelurile speciale ţin problema sub control.

Sensibilitatea dentară este durerea de dinţi provocată de retracţia gingiei sau de uzura suprafeţei dentare, prin subţierea smalţului. Cea mai frecventă cauză de sensibilitate la adulţi este dezgolirea rădăcinii dintelui, consecinţă a microtraumatismelor la locul de contact dintre gingie şi dinte.

„Această uzură poate fi consecinţa periajului dentar intempestiv, prea energic sau incorect, durităţii perilor sau modelului inadecvat al periuţei dentare, precum şi rezultatul utilizării frecvente a unor paste de dinţi abrazive. De asemenea, poate fi provocată de purtarea unui aparat ortodontic sau de o proteză parţială", afirmă medicul stomatolog Beatrice Pop de la cabinetul Lyrdent.

Eroziunea smalţului este o altă cauză a sensibilităţii şi poate fi produsă de substanţele acide din alimentaţie. Ea poate apărea şi la persoanele care „scrâşnesc" din dinţi în timpul somnului, afecţiune ce poartă numele de bruxism.

Curăţarea dinţilor se face cu blândeţe

Persoanele cu dinţi sensibili trebuie să îi spele de două ori pe zi, timp de aproximativ două minute, folosind o pastă specială, cu fluor şi nitrat de potasiu. Periajul se face cu o periuţă cu peri moi (cu menţiunea „soft" pe ambalaj). Se execută mişcări circulare şi verticale blânde, pe fiecare arcadă în parte, de la baza dinţilor spre zona liberă, atât pe partea arcadei aflată în contact cu obrajii, cât şi pe cea internă.

Clătirea gurii se face cu apă călduţă, pentru a nu declanşa durerea. În plus, periuţa se schimbă la fiecare două-trei luni, pentru a nu permite acumularea de germeni şi deteriorarea perilor.

Apa de gură cu fluor creşte rezistenţa

Trusa de îngrijire a dinţilor sensibili este completată de o apă de gură fluorurată, recomandată de medic, şi de aţa dentară. Folosirea aţei dentare previne formarea tartrului, alt inamic al dinţilor şi gingiilor. Utilizată dimineaţa şi seara, ea ajută la eliminarea resturilor alimentare de dimensiuni foarte mici rămase în spaţiile dintre dinţi.

Sub acţiunea enzimelor salivare, aceste resturi se descompun în substanţe ce duc, în timp, la formarea tartrului, afectând smalţul şi gingia.

Detartrajele realizate la cabinetul medical, la interval de şase luni, sunt recomandate tuturor. Durerea dentară poate fi prevenită şi prin evitarea consumului de dulciuri concentrate şi de băuturi acidulate, reci sau fierbinţi.

În urma unui consult de rutină, medicul descoperă cauza sensibilităţii şi rezolvă, din vreme, această problemă. Astfel, medicul va aplica la interval de una-două săptămâni geluri speciale desensibilizante.

„Pacientul poate folosi aceste geluri şi acasă. Pentru rezultate mai bune, el primeşte gutiere personalizate, adică mulaje de plastic ce se aplică pe arcadele dentare şi în care se pune substanţa. Acestea se folosesc câteva zile sau săptămâni la rând, în funcţie de gravitate", menţionează medicul Beatrice Pop. De asemenea, se poate îmbrăca zona dezgolită din rădăcina dentară cu un compozit special.

„Tratamentele de albire a dinţilor trebuie amânate până după rezolvarea completă a sensibilităţii", completează medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite