Cum protejăm animalele de caniculă. Sfaturi importante de la medicii veterinari

0
Publicat:

Meteorologii anunță temperaturi foarte crescute la începutul lunii iulie. Astfel, canicula și soarele nu afectează doar oamenii ci și animalele de companie.

Animale de companie SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Animale de companie SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

În aceste condiții, medicii veterinari susțin că există câteva sfaturi importante de care trebuie să ținem cont pentru a feri prietenii blănoși de probleme. Totodată, specialiștii vorbesc și despre câteva obiceiuri greșite pe care oamenii le au, prin care consideră că fac un bine animalelor.

Canicula poate provoca afecțiuni grave

Când vine vorba despre caniculă, animalele de companie trebuie protejate, la fel ca un om. Există și câteva indicii, simptome care ne indică faptul că animalele sunt afectate de temperaturile foarte crescute.

,,Odată cu venirea verii și creșterea temperaturii, poate să apară insolația la animalele de companie. La fel ca noi, animăluțele au de suferit din cauza caniculei.  Hipertermia poate duce la leziuni celulare grave și ireversibile și la apariția unei stări de șoc care poate continua chiar până la moartea animalului. Așa că, vrem vă atragem atenția asupra expunerii la soare a patrupezilor și dăm câteva sfaturi pentru a preveni insolația. Gâfâitul puternic, respirația bucală, hipersalivația, apatia, mucoasele palide, voma, diareea și incoordonarea în mers sunt câteva dintre semnele care apar atunci când necuvântătorul este afectat de temperatura ridicată", a precizat medicul veterinar Ioan Ancuța, manager al clinicii Amfia Vet.

Cum putem ajuta animalele când sunt înregistrate temperaturi ridicate?

Există și câteva lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când avem animale de companie, unele dintre ele fiind esențiale pentru sănătate.

,,Este important să le dăm animăluțelor apă proaspătă, la discreție. Apa trebuie să fie la temperatura camerei, nu foarte rece și să fie pusă în recipiente de inox. Totodată, animalele trebuie să fie plimbate dimineața, între orele 6 și 8. Trebuie să evităm să lăsăm animalele în mașină sau în spații care nu sunt ventilate corespunzător și să le oferim adăpost la umbră. Totodată, este important să se evite efortul fizic și animalele să nu fie tunse foarte scurt. La fel de important este să utilizăm și creme cu protecție solară. Insolația este o urgență medicală în această perioadă. Dacă animalul nu reușește să își echilibreze temperatura prin mijloace naturale, este necesară vizita la medicul veterinar", adaugă medicul ieșean. 

Cum putem îngriji animalele care trăiesc pe străzi?

Conform medicilor și animalele care trăiesc pe străzile orașelor trebuie să fie ajutate. Astfel, implicarea autorităților locale este esențială pentru supraviețuirea acestora.

,,Desigur, pe perioada verii, când temperaturile sunt foarte crescute, și animăluțele de pe stradă au nevoie de ajutor. Astfel, putem vorbi despre implicarea autorităților locale, a angajaților Servicii Publice sau Salubris SA. Aceștia ar trebui să facă vizite mai dese în cartiere și să ridice câinii, pe care să îi ducă la adăpostul de la Tomești pentru a fi îngrijiți corespunzător", mai spune medicul Ioan Ancuța.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite