Avertismentul medicilor cu privire la caniculă: „Nu lăsați copiii în mașină! Le puneți viața în pericol!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă temperaturi ridicate şi vreme caniculară în luna Iulie. Astfel, există foarte multe lucruri care trebuie luate în calcul în aceste condiţii.

Maşină în soare SURSĂ Arhiva Adevărul
Maşină în soare SURSĂ Arhiva Adevărul

Pe lângă faptul că trebuie să ne protejăm de soare şi să stăm cât mai mult în locuri răcoroase, medicii mai trag un important semnal de alarmă care vizează, de această dată, copiii.

,,Temperatura creşte cu un grad pe minut"

De-a lungul timpului au avut loc numeroase tragedii, în care copiii ce au fost lăsaţi sau uitaţi de părinţi în maşină şi-au pierdut viaţa din cauza temperaturilor foarte ridicate din interior. Doctorul Tudor Ciuhodaru trage un important semnal de alarmă şi îi îndeamnă pe părinţi să fie foarte atenţi la copii şi chiar la animalele de companie pe care le transportă în autoturism.

,,Trebuie să fim foarte atenţi atunci când suntem cu cei mici în maşină. Dacă lăsăm maşina în soare, la o temperatură de 39 de grade, temperatura din interiorul autoturismului va creşte cu un grad pe minut. Astfel, dacă lăsăm copilul în maşină, este posibil să-i punem viaţa în pericol. A existat chiar recent un caz cu o fetiţă în vârstă de 4 ani, care a fost lăsată în maşină şi a fost necesar să se spargă geamul autoturismului pentru ca ea să fie salvată. Totodată, trebuie să luăm în calcul şi animalele de companie, deoarece nici ele nu trebuie lăsat în maşină, la soare", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

O astfel de tragedie a fost înregistrată la începutul lunii iunie, în Italia, Roma. Atunci, un tată şi-a lăsat copilul de un an de zile în autoturism, în faţa unei grădiniţe. Trecătorii au încercat să îl salveze, însă a fost prea târziu. 

Câteva trucuri care ne pot ajuta să suportăm mai uşor căldura

Chiar dacă luna iulie va aduce temperaturi foarte crescute, existe anumite metode prin care putem să ne ferim de căldură. Pentru cei care nu au instalat aer condiţionat în locuinţe, medicul Tudor Ciuhodaru vine cu o variantă eficientă.

,,Dacă temperaturile crescute se menţin mai multe zile, putem vorbi despre cod roşu de epuizare termică. Această epuizare termică, dacă nu este diagnosticată, poate conduce la decesul pacientului. Este important să stăm în locuri răcoroase, iar dacă nu avem aer condiţionat putem improviza. Astfel, putem lua mai multe cuburi de gheaţă sau produse congelate, pe care să le punem într-un vas cu apă, în faţa unui ventilator. Vom simţi efectul imediat", a adăugat medicul ieşean. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite